Zinātnieki centīsies izprast "deja vu" sajūtu (48)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācu zinātnieki centīsies izprast "deja vu" sajūtu, ar kuru ir saskāries praktiski ik viens - kad cilvēkam liekas, ka viņš jau kādā vietā vai situācijā ir atradies.

Parasti šīs sajūtas ilgst mazu brīdi, kam seko apjausma, ka reāli šādu situāciju jūs neesat piedzīvojis un vienkārši nevarat pazīt vietu, kurā atrodaties. "Deja vu", kas nozīmē "jau redzēts", sajūtai šis nosaukums dots 19.gadsimtā, tomēr šī mentālā parādība jau krietni senāk ir fascinējusi un biedējusi tos, kas to ir piedzīvojuši. Zinātniekiem nav nekādu izskaidrojumu šai parādībai, līdz ar to pastiprinot tās mistiskumu. Ir bijuši mēģinājumi izskaidrot šo fenomenu, ko daži cilvēki uzskata par pierādījumu metempsihozei - uzskatam, ka cilvēka dvēsele pēc nāves iemiesojas citā ķermenī. Kādu brīdi zinātnieki "deja vu" sajūtu saistīja ar sapņos redzēto, ko cilvēki daļēji vai pilnībā aizmiruši. Pagājušajā gadā Stenfordas universitātes zinātnieka Džona Gabrieli vadītā komanda izvirzīja teoriju, ka "deja vu" sajūta ir saistīta ar smadzeņu daļu darbību, kad tā smadzeņu daļa, kas izšķir pierastus un neierastus impulsus, izdod signālu, ka kāda sajūta ir pierasta. Tajā pašā laikā Halle-Vitenberga universitātes Psiholoģijas fakultātes zinātnieks Ūve Volfrads minēja, ka "deja vu" sajūtas izraisīšanā varētu būt iesaistītas daudzas smadzeņu daļas. "Intensīvā atsvešinātības un nerealitātes sajūta kopā ar sajūtām par izmaiņām laikā, acīmredzot liecina par sarežģītu notikumu sēriju apziņā," viņš sacīja. Zinātnieki uzskata, ka brīdī, kad cilvēks, piedzīvojot "deja vu" sajūtu, sāk apšaubīt savu realitātes paplašināšanos, šī mūsu apziņas pieļautā "nelielā kļūda" dod viņiem neparastu iespēju ielūkoties apziņas procesos. "Iespējams, pētījumu turpināšana par "deja vu" sacījumu palīdzēs izskaidrot ne tikai, kā rodas atmiņas kļūdas, bet arī kā smadzenes vispār spēj nodrošināt pastāvīgu realitātes sajūtu," piebilda Volfrads.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu