Vēsturniece: Alus pastāv, pateicoties sievietēm (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/sophiea

Kāda britu vēsturniece un degustatore paziņojusi: lai arī alus dzeršana ir viena no vīriešu iemīļotākajām baudām, to izgudrojušas un radījušas sievietes, vēsta britu laikraksts "The Daily Telegraph".

Kā norāda Džeina Peitona, līdz relatīvi nesenam laikam - 18.gadsimtam - alus tika uzskatīts par ēdienu un tā brūvēšana ietilpa sieviešu pienākumos, un tikai vēlāk tas kļuva par izteikti vīrišķīgu dzērienu. Pētot alus vēsturi savai jaunajai grāmatai, Peitona atklāja, ka aptuveni pirms 7000 gadiem Mezopotāmijā un Šumerā alu drīkstēja brūvēt un pārdot vienīgi sievietes. Turklāt senajās sabiedrībās alus lielākoties ticis uzskatīts par kādas dievietes, nevis dieva dāvanu.

Sievietes bija vienīgās aldares arī senajā Skandināvijā.

Arī Anglijā alu tradicionāli darīja daiļais dzimums. Viņas tika sauktas par aldarēm jeb alussievām, un ienākumi no alkoholiskā dzēriena pārdošanas uzturēja daudzas mājsaimniecības. Alus ātri kļuva par būtisku uztura sastāvdaļu, un pat karaliskās personas iecienīja garšīgo dzērienu - piemēram, karaliene Elizabete I, gluži kā daudzi citi viņas laikabiedri, dzēra alu gan brokastīs, gan citās ēdienreizēs.

Tomēr 18.gadsimta beigās līdz ar industriālās revolūcijas sākumu tradicionālās alus brūvēšanas metodes atkāpās un rūgteno dzērienu sāka ražot vīrieši-uzņēmēji, pārņemot seno nodarbošanos no sievietēm.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu