Ēģiptē atklātas zudušās piramīdas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Izmantojot satelītu attēlus, kas uzņemti ar infrasarkano staru kamerām, zinātniekiem Ēģiptē ir izdevies zem tuksneša virsmas atklāt 17 jaunas piramīdas, vairāk nekā 1000 kapenes un trīs tūkstošus apdzīvotu vietu.

Pirmie izrakumi, kas veikti pēc satelītu attēliem, jau apstiprinājuši, ka Sahāras tuksnesis slēpj senus dārgumus. Tai skaitā izrakumos gūts apstiprinājums par vismaz divām piramīdām, kas it kā saskatītas infrasarkano staru attēlos, ziņo BBC. Tāpat esot atrakta ēka senajā Tanisas pilsētā, kuras kontūras precīzi sakrītot ar satelītu attēliem.

"Zudušas piramīdas atrakšana ir katra arheologa sapnis," saka satelītarheoloģijas speciāliste no Nasa laboratorijas ASV, Sāra Parcaka.

Satelītattēlos, kas uzņemti ar īpaši spēcīgām kamerām no 700 kilometru augstuma, var labi saskatīt zem zemes esošo objektu kontūras, jo senie ēģiptieši savas mājas un kapenes būvēja no dubļu un māla ķieģeļiem, kas ir krietni blīvāki nekā apkārtējā vide.

BBC atzīmē, ka pagaidām atklāti tikai zemes virsmai tuvāk esošie objekti un dziļāk esošos objektus, piemēram, tos, ko laika gaitā nosegušas Nīlas nestās iežu nogulas, atklās tikai vēlāk, pilnveidojot satelītarheoloģijas tehnoloģiju.

Parcaka ir pārliecināta, ka jaunā tehnoloģija ne tikai pavērs jaunas iespējas un atvieglos darbu lielās platībās, kur arheologi nezina, no kuras vietas sākt izrakumus, bet arī piesaistīs šai zinātnei jaunus cilvēkus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu