Pētījums: Mobilajiem nav saiknes ar vēzi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Apjomīgā pētījumā nav atrasti pierādījumi, ka ilglaicīga mobilo telefonu lietošana paaugstinātu smadzeņu vēža risku, liecina medicīnas žurnālā "British Medical Journal" (BMJ) publicēta pētījuma rezultāti.

Dānijas pētnieku grupa 18 gadus uzraudzīja vairāk nekā 350 000 mobilo telefonu lietotāju veselību, neatklājot nekādu palielinātu ļaundabīgu audzēju attīstības risku.

Iepriekšējos pētījumos par mobilo telefonu lietošanas iespējamu saistību ar ļaundabīgiem audzējiem rezultāti bija nepārliecinoši, daļēji ilgtermiņa datu trūkuma dēļ.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūra (IARC) šā gada jūnijā mobilo telefonu izstaroto elektromagnētisko radiofrekvenci klasificēja kā "iespējami kancerogēnu cilvēkiem".

Foto: Reuters/Scanpix

Dānijas Vēža sabiedrības pētījumā doktore Patrīcija Freja un viņas kolēģi pārbaudīja 358 403 mobilo sakaru abonentu datus par veselību no 1990. līdz 2007.gadam.

Kopumā no pētījumā iesaistītajiem centrālās nervu sistēmas audzēji atklāti 10 729 cilvēkiem. Taču starp cilvēkiem, kas mobilos telefonus lietojuši visilgāk - 13 gadus un vairāk - vēža izplatība bija gandrīz tāda pati kā starp cilvēkiem, kas mobilos telefonus nelieto.

"Atkārtotas pārbaudes ļāva mums vērtēt iespaidu uz cilvēkiem, kas mobilos telefonus lieto desmit gadus un vairāk, un šī ilgtermiņa lietošana nav saistāma ar paaugstinātu vēža risku," secināts pētījumā.

Tomēr pētījuma autori norāda, ka nevar izslēgt "nedaudz vai vidēji palielinātu risku" starp cilvēkiem, kas telefonu lieto ļoti intensīvi vai lieto vairāk nekā 15 gadus.

Pasaulē ir reģistrēti aptuveni pieci miljardi mobilo telefonu, bet šis skaitlis strauji pieaug, kā arī palielinās telefonu lietošanas laiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu