Globālā sasilšana sākusies jau pirms 100 gadiem (45)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kopš 19.gadsimta septiņdesmitajiem gadiem ievākto pasaules okeāna temperatūras datu analīze zinātniekiem liek domāt, ka globālā sasilšana sākusies krietni agrāk, nekā domāts līdz šim.

Lielbritānijas Nacionālā okeanogrāfijas centra pārstāvis Džons Gulds un Sandjego bāzētās Kalifornijas universitātes Skripsa okeanogrāfijas institūta pārstāvis Džons Gilsons, un viņu kolēģi izdevumā Nature Climate Change publicējuši pētījumu, kurā apkopota informācija par pasaules okeāna temperatūras izmaiņām kopš kuģa Challenger ekspedīcijas periodā no 1872. līdz 1876. gadam un tā salīdzināta ar okeānu izpētes programmas Argo iegūtajiem datiem periodā no 2004. līdz 2010. gadam.

Kā atzīmē Newsru.com, lai arī 19. gadsimtā kopumā ūdens paraugi kopumā ņemti 300 vietās, bet 21. gadsimta sākumā datus par ūdens temperatūru un sāļuma pakāpi reizi 10 dienās zinātniekiem nosūta 3500 bojas visapkārt pasaulei, salīdzinājums esot pietiekami objektīvs.

Okeāns virspusē 100 gados uzsilis par vidēji 0,59 grādiem

Tā kā 90% no Zemes klimatiskās sistēmas saņemtā papildu siltuma kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem ir akumulējušas jūras un okeāni, tie ir vislabākais līdzeklis, lai gūtu priekšstatu par notikušajām izmaiņām. Salīdzinot datus, zinātnieki secinājuši, ka pēdējo simts gadu laikā 700 metrus biezā pasaules okeāna virsējā slāņa temperatūra vidēji ir palielinājusies par 0,33. Pie tam lielākās temperatūras izmaiņas ir notikušas tieši virspusē – ūdens vidēji sasilis par 0,59 grādiem. 900 metru dziļumā ūdens simts gadu laikā ir kļuvis par caurmērā 0,12 grādiem siltāks.

Okeanogrāfi norāda, ka temperatūras atšķirības starp 19.gadsimta beigām un mūsdienām ir divreiz lielākas nekā starp mūsdienām un 50 gadu senu pagātni. «Tas ir apliecinājums, ka globālā sasilšana sākās nevis pirms 50 gadiem, kā ir pieņemts uzskatīt, bet gan vismaz pirms 100 gadiem,» sacījis Argo programmas vadītājiem Dins Remmihs.

Zinātnieki ir pārliecināti, ka jauniegūtā informācija ļaus labāk izprast Zemes klimata pārmaiņu procesus un prognozēt jūras līmeņa celšanos.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu