Arī fiziski aktīvi apaļīgi cilvēki ir veselīgi (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Fiziski aktīvi apaļīgi cilvēki ir tikpat veselīgi kā cilvēki ar normālu svaru, liecina ASV 24 gadu garumā veikts pētījums.

Pētnieki atklāja, ka daļa aptaukojušos cilvēku ir fiziski tik veselīgi, ka viņiem nav novērojamas parastās ar aptaukošanos saistītās veselības problēmas, kā cukura diabēts, augsts holesterīna līmenis vai augsts asinsspiediens.

Patiesībā viņi ir tikpat veselīgi kā cilvēki ar normālu svaru, un viņiem ir par 38% zemāks priekšlaicīgas nāves risks nekā fiziski neaktīviem cilvēkiem ar lieko svaru.

Medicīnas žurnālā «European Heart Journal» publicētā pētījuma rezultāti liecina, ka ārstiem vajadzētu ņemt vērā aptaukojušos cilvēku veselīguma līmeni, izvērtējot viņu veselības riskus.

«Ir labi zināms, ka aptaukošanās ir saistīta ar daudzām hroniskām slimībām, kā sirds un asinsvadu problēmas un vēzis,» sacīja pētījuma autors doktors Fransisko Ortega no Granadas Universitātes.

«Taču pētījuma rezultāti liecina, ka aptaukojušos cilvēku vidū ir grupa, kas ir pasargāta no vielmaiņas komplikācijām, kas saistītas ar aptaukošanos. Viņiem varētu būt labāks sirds un elpošanas sistēmas fiziskās attīstības līmenis nekā citiem cilvēkiem ar aptaukošanos, bet līdz šim nebija zināms, cik lielā mērā šiem veselīgajiem cilvēkiem ar lieko svaru ir samazināts slimību vai priekšlaicīgas nāves risks,» norāda Ortega.

Pētnieki laika posmā no 1979. līdz 2003.gadam pārbaudīja 43 256 cilvēkus Amerikā.

Pētnieki aptaukošanās pakāpi izvērtēja pēc diviem rādītājiem - ķermeņa masas indeksa un taukaudu proporcijas organismā.

Ķermeņa masas indekss virs 25 punktiem liecina, ka cilvēkam ir liekais svars, bet virs 30 punktiem liecina par aptaukošanos, savukārt taukaudu saturs organismā par normālu tiek uzskatīts līdz 25% vīriešiem un līdz 30% sievietēm.

Pēc ķermeņa masas indeksa no pētījumā iesaistītajiem cilvēkiem 5649 jeb 13,1% konstatēta aptaukošanās, bet pēc taukaudu satura aptaukošanās konstatēta 12 829 jeb 29,7% pētījuma dalībnieku.

Pēc ķermeņa masas indeksa klasificēto aptaukojušos personu vidū par veselīgiem atzīti 30,8% cilvēku, bet otrā grupā 46,3% cilvēku.

Pētnieki atklāja, ka veselīgo aptaukojušos cilvēku priekšlaicīgas nāves risks ir līdzvērtīgs veselīgu cilvēku ar normālu svaru riskam, kas ir par 38% mazāks nekā neveselīgiem cilvēkiem, kas ir aptaukojušies.

«Mūsu pētījums liecina, ka metaboliski veselīgiem cilvēkiem ar aptaukošanos ir augstāks fiziskās sagatavotības līmenis nekā pārējiem cilvēkiem ar aptaukošanos,» skaidroja Ortega.

«Balstoties uz mūsu un citu pētījumu datiem, mēs uzskatām, ka pietiekams fizisko aktivitāšu līmenis plaši un pozitīvi ietekmē organisma sistēmas un orgānus un līdz ar to uzlabo personas vielmaiņu, tostarp arī cilvēkiem ar aptaukošanos. Savā pētījumā mēs novērtējām fizisko sagatavotību, ko lielā mērā ietekmē fiziskās aktivitātes,» sacīja Ortega.

«Ārstiem vajadzētu ņemt vērā, ka ne visiem cilvēkiem ar aptaukošanos ir vienāda prognoze. Ārstiem vajadzētu novērtēt fizisko sagatavotību, aptaukošanās pakāpi un vielmaiņas rādītājus, lai precīzāk aprēķinātu sirds un asinsvadu slimību un vēža risku pacientiem ar aptaukošanos,» norādīja pētnieks.

«Mūsu dati apstiprina ideju, ka iejaukšanās daudz steidzamāka ir neveselīgiem un neaktīviem cilvēkiem ar aptaukošanos, jo viņiem ir augstāks risis. Šis pētījums kārtējo reizi norāda uz fiziskās sagatavotības svarīgo lomu veselības saglabāšanā,» sacīja Ortega.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu