Marianas dziļvagā atklātas dīvainas radības (41)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Klusā okeāna dziļākajā punktā, Marianas dziļvagā atklātas savdabīgas radības, kas varētu viest skaidrību ne tikai par dzīvības rašanos uz Zemes, bet arī par to, vai un kur to ir vērts meklēt izplatījumā.

Izpētot unikālos video kadrus un ūdens paraugus no 11 kilometru dziļuma, ko šā gada martā drosmīgā misijā sagādāja Holivudas režisors Džeimss Kamerons, zinātnieki secinājuši, ka tajos var slēpties svarīga informācija par dzīvības izcelsmi uz Zemes un tās iespējamo veidošanos arī ārpuszemes apstākļos.

Kamerona nofilmētajos video kadros redzams, ka okeāna gultni dziļākajā punktā būtībā sedz mikroorganismu paklājs. Detalizētā izpētē arī redzams, ka tur uz klinšu sienām atrodas pavedienveida «krūmi», kas, spriežot pēc visa, šiem mikroorganismiem gādā barības vielas. Pētnieki tādējādi uzskata, ka šeit varētu būt meklējami vielmaiņas pirmsākumi - ķīmiski procesi, kas var veicināt dzīvības rašanos ne tikai uz Zemes, bet arī ārpus tās, turklāt salīdzinoši netālos Visuma reģionos, piemēram, uz ledainā Jupitera pavadoņa Eiropas, vēsta Newsru.com.

Pašam Kameronam, kurš nolaišanos kapsulā Deep Sea Challenger veica vienatnē, šķita, ka Marianas dziļvagā dzīvības nav un ka tā atgādina Mēness virsmu, turpretim pētnieki, kuri izvērtēja misijas laikā iegūtos materiālus, ātri vien pārliecinājās par dzīvu radību eksistenci vistumšākajos un aukstākajos okeāna nostūros. Tā, piemēram, zinātnieku rokās nonāca 17 centimetrus liels vēžveidīgais amfipoda, kura organismā ir vielas, kas nodrošina audiem un olbaltumvielām spēju pretoties milzīgajam spiedienam. Tāpat no dzelmes laboratorijās nogādāti aptuveni 20 tūkstoši citu organismu, tostarp amēbas, kas ir vieni no lielākajiem vienšūņiem.

Tāpat var atzīmēt, ka, veicot izmēģinājumus pirms galvenās misijas, Kamerons bija 8 kilometru dziļumā, kur tika atklāta jauna jūras gurķu suga, bet četru kilometru dziļumā režisora ceļi krustojās ar dažādiem bezmugurkaulniekiem.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu