Kilograms kļuvis smagāks, mēs - vieglāki (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia/Greg A L

Mēs visi esam nedaudz vieglāki, nekā domājam. Tā secinājuši zinātnieki, atklājot, ka kilograma etalons, kas radīts 19.gadsimtā, ir kļuvis mazliet smagāks.

Oriģinālais sērkociņu kastītes izmēra cilindrs (saukts par kilograma prototipu), kas veidots no platīna un irīdija sakausējuma un sākotnēji svēra precīzi kilogramu, radīts 1875.gadā. Tas tiek glabāts Starptautiskajā Svaru un mērvienību birojā Parīzē.

Laika gaitā uz tā virsmas ir sakrājušies putekļi un dažādi netīrumi, kuru dēļ kilograms vairs nesver kilogramu, bet gan mazliet vairāk. Viss pārējais attiecībā pret šo kilogramu attiecīgi ir kļuvis vieglāks. Tiesa gan, pavisam nedaudz, un runa šajā gadījumā ir par grama daļām, vēsta Dailymail.co.uk.

Ņūkāslas universitātes Mikroelekromehānisko sistēmu profesors Pīters Kumpsons norāda, ka «netīrumu radītais efekts ir niecīgs, taču, ja runājam precīzi, tad mēs visi esam vieglāki, nekā bijām deviņpadsmitajā gadsimtā».

«Svars tiek definēts, balstoties uz oriģinālo kilogramu, kurš atrodas Parīzē. Lai arī tas laika gaitā ir mainījies, tas aizvien ir kilograms. Tātad, ja tas mainās, piemēram, kļūst smagāks, viss pārējais, ieskaitot mūs, kļūst vieglāks. Runa gan ir par mazāk nekā 100 mikrogramiem, un mēs nevaram no sava svara atskaitīt pāris kilogramus un izlikties, ka pārēšanās Ziemassvētkos nav notikusi.»

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka kilograma etalona virsmai ir pielipušas automobiļu kaitīgo izmešu daļiņas un cita starpā arī dzīvsudrabs no laboratorijās saplēstiem termometriem. Tagad plānots veikt platīna-irīdija cilindra virsmas tīrīšanu, izmantojot ozonu un ultravioleto starojumu, lai kilograms atkal būtu kilograms.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu