«Pūcēm» lielākas izredzes kļūt bagātiem (60)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Spāņu zinātnieki atklājuši, ka tā dēvētie «pūces» bieži vien ir intelektuāli pārāki par «cīruļiem» un tādēļ var cerēt uz prestižāku darbu un attiecīgi – labāku samaksu.

Lai noskaidrotu, kam ir lielākas izredzes labi iekārtot dzīvi, zinātnieki veica pētījumu ar tūkstoš skolēniem. Pētījuma autori veica skolēnu sekmju analīzi galvenajos mācību priekšmetos, kā arī dažādus katra indivīda intelekta līmeņa testus, atsaucoties uz The Indepndent, vēsta Newsru.com. Zinātnieki arīdzan pārbaudīja, kādam dienas ritmam skolēni dod priekšroku: izrādījās, ka ceturtā daļa no viņiem ir «cīruļi», 32% - «pūces», bet pārējiem nebija noslieces ievērot konkrētu dienas režīmu.

Intelekta mērīšanas posmā līderi izrādījās «pūces». Vairumam no viņiem bija izteikti spēcīga induktīvā domāšana, kas tiek uzskatīta par kopējā intelekta un akadēmisko sekmju rādītāju. Tāpat induktīvā domāšana tiek saistīta ar spēju izgudrot un izdomāt ko jaunu, bet cilvēki ar šādām īpašībām bieži vien tiek labi novērtēti prestižās darba vietās.

Kad zinātnieki veica sekmju analīzi, izrādījās, ka

skolā «cīruļiem» veicas krietni vien labāk nekā «pūcēm»

, kas gulēt dodas ap pusnakti vai pēc tās. Īsāk sakot, «pūcēm» skolā nesokas tik labi tikai tādēļ, ka mācības notiek «neīstajā laikā» – agri no rīta.

Ja runa ir par «pūču» intelektu un inovācijas spējām, tad šeit viens no atšķirību cēloņiem varētu būt meklējams senatnē, kad zinātkārie un ziņkārīgie daudz laika, tai skaitā nakts stundas, veltīja izziņas procesam.

«Šis ir interesants pētījums. Vakara tipa cilvēki bieži vien ir ekstraverti, radoši, dzejnieki, mākslinieki un izgudrotāji. Rīta cilvēki savukārt biežāk ir vadītāji un grāmatveži,» komentē Lāfborou universitātes (Loughborough University) profesors Džims Horns.

Tai pašā laikā

vēsture rāda, ka pasaules atzinību var gūt kā «pūces», tā arī «cīruļi».

Piemēram, Napoleons, Tomass Edisons, Ernests Hemingvejs bija «cīruļi» un devās pie miera agri. Baraks Obama, Čārlzs Darvins, Vinstons Čērčils, Marsels Prusts un Elviss Preslijs savukārt bija īsti «pūces».

Var atzīmēt, ka šis nav pirmais pētījums, kurā mēģināts noskaidrot atšķirības starp «pūcēm» un «cīruļiem». Piemēram, somu zinātnieku pētījumā atklāts, ka nakts dzīves cienītāji, tātad «pūces», biežāk smēķē, savukārt amerikāņu zinātnieki 15 000 pusaudžu aptaujā pārliecinājušies, ka «pūces» biežāk moka depresija un domas par pašnāvību.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu