Pētījums: Seniori domā lēnāk, jo viņiem vairāk domu (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Gados vecāki cilvēki domā lēnāk, jo viņu smadzenēs ir uzkrāts vairāk informācijas, ko apstrādāt, uzskata vācu zinātnieki.

Līdzīgi kā dators, kas pārpildīts strādā lēnāk, vecāku cilvēku smadzenēm nākas apstrādāt lielāku daudzumu informācijas, nevis tās ar vecumu kļūst nespējīgākas, uzskata Tībingenes Universitātes zinātnieku komanda.

«Cilvēku smadzenes vecumā strādā lēnāk, bet tikai tādēļ, ka laika gaitā mēs esam uzkrājuši vairāk informācijas. Vecāku cilvēku smadzenes nekļūst vājākas, gluži pretēji, viņi vienkārši vairāk zina,» skaidroja vācu pētnieku komandas pārstāvis Mihaēls Ramskars.

Pētnieku komanda veica eksperimentu ar datoru, ieprogrammējot tam apmācības kursu, kas līdzinās cilvēka izaugsmei. Sākotnēji dators testēts, kad tā izglītošanās sasniegusi jauna pieaugušā izpratnes līmeni, bet pēc tam, kad dators bija uzkrājis vecāka cilvēka izglītošanās un dzīves pieredzes līmeni.

Pārbaudījumu rezultāti atklāja, ka «pieredzējušākais» dators uzdevumus veica daudzkārt lēnāk, jo tam bija jāapstrādā vairāk datu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu