Atklāts viens no Stounhendžas noslēpumiem (62)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vēsturnieki un arheologi gadiem ilgi strīdas par to, vai Stounhendža reiz veidoja ideālu, pilnu apli vai tomēr nē. Lai arī aizvēsturiskā objekta atrašanās vietā ir veikti neskaitāmi izrakumi, atbildi uz šo jautājumu neviens zinātnieks līdz šim tā arī nespēja sniegt.

Tomēr tagad ar interesantu versiju par Stounhendžas formu un zudušajiem klints bluķiem ir nākuši klajā visā pasaulē labi zināmās tūristu atrakcijas uzturētāji.

Kā katru gadu, arī šovasar Stounhendžas pārvaldnieki vasaras periodā veica apkārtnes laistīšanu, lai augsne būtu veselīga, zālājs koši zaļš un tūristu uzņemtās bildes jo skaistākas. Tiktāl viss skaidrs un jautājumi nerodas. Neskaidrība varētu rasties, uzdodot jautājumu, kur slēpjas tūkstošiem gadu senās mīklas atminējums.

Izrādās pieņēmums ir vairāk nekā banāls - šovasar Stounhendžas apkārtnes uzkopēju lietošanā bijusi pārāk īsa laistāmā šļūtene, kā dēļ viņi nav varējuši apkopt visu teritoriju - aizsniegt ārējā apļa daļu, kur nav vertikālo klints bluķu. Tieši šie izkaltušie klints bluķu nospiedumi piesaistījušas kāda brīvprātīgā uzmanību un viņš vērsies pie ekspertiem.

Organizācijā Anglijas Mantojums (English Heritage) uzskata, ka beidzot ir izdevies atklāt, kur atradušies pazudušie klints bluķi, kas savulaik noslēguši ārējo Stounhendžas apli. Organizācijas pārstāve Sūzana Grīnija norāda, ka «tas ir nozīmīgs atklājums un parāda, cik daudz mēs vēl nezinām par Stounhendžu».

«Ļoti daudz cilvēku uzskata, ka mēs esam visu izrakuši un visu, ko vien varētu uzzināt, jau zinām. Tomēr patiesībā vēl ir ļoti daudz ko pētīt, lietojot metodes, kas nav saistītas ar rakšanu. Ir lieliski, ka cilvēki, kas šo vietu ļoti labi pārzina un to pēta ik dienas, spēja pamanīt izkaltušās zāles nospiedumus un noteikt to izcelsmi. Mēs zālienu laistām vasarās, kad ir karsts, taču šļūtene nesniedzās līdz klints sienas otrai pusei,» - tā Grīnija. «Ja šļūtene būtu garāka, mēs nospiedumus, iespējams, nebūtu atklājuši.»

Vēsturnieki un arheologi gadiem ilgi meklēja atbildi uz jautājumu, vai apļveida veidojuma dienvidrietumu pusē robs atstāts apzināti, tomēr neskaitāmi ģeofiziski augstas izšķirtspējas uzņēmumi un izrakumi skaidru atbildi nespēja sniegt. Tādējādi par laimīgu sagadīšanos var uzskatīt gan to, ka šovasar ir bijusi nepieciešamība aplaistīt zālienu Stounhendžas apkaimē, gan arī to, ka vērīgs darbinieks īstajā brīdī bijis īstajā vietā un pamanījis iesēdumus.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu