Pētnieks: Jaunieši cenšas distancēties no digitālās pasaules (4)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Phovoir/ScanPix

Digitālajā laikmetā uzaugušie jaunieši atgriežas pie izklaidēm, kas bija aktuālas pirms datoriem, viedtālruņiem un sociālajiem tīkliem, aģentūrai DPA norāda vācu jauniešu kultūras pētnieks.

Eiropiešu pusaudži un jaunieši labprāt nododas āra aktivitātēm, gatavošanai, rokdarbiem un personisko attiecību izkopšanai, uzsver Filips Ikrats. Lai cik paradoksāli tas liktos, viņu vecāki ir tie, kas pavada laiku, ieurbušies viedtālruņu ekrānos.

«Manuprāt, digitālās pasaules bezierunu pieņemšana, ko piedēvē mūsdienu jaunatnei, ir nepareizi uzstādīta diagnoze,» uzskata zinātnieks, kurš vada Jaunatnes kultūras studiju institūtu Hamburgā. «Viņi apzināti mēģina izveidot paralēlu analogo sfēru.»

Viena no tendencēm - draudzību pārtraukšana tādos sociālajos tīklos kā «Facebook». «Daudzi cilvēki «atdraugo» tos, kas nav īsti draugi. Pastāv arī tā saucamā digitālā pašnāvība, kad cilvēki dzēš savus kontus sociālajos tīklos, jo jūtas noguruši no tiem,» skaidro Ikrats.

ASV veiktā pētījumā apstiprinājās, ka šādas tendences patiešām esot aktuālas. Bieži vien tam par iemeslu esot negatīvā pieredze ar vecākiem, kas aizvada ļoti daudz laika ar datoriem, planšetdatoriem, viedtālruņiem un citām ierīcēm, aizvien mazāk laika veltot bērniem.

Ikrats uzskata, ka pusaudžiem, kas tagad ir 15 un 16 gadus veci, izveidošoties pavisam citādas attiecības ar jaunajām tehnoloģijām nekā viņu vecākiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu