Burgeri padara ne tikai resnu, bet arī dumju (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Phovoir/ScanPix

Hamburgeru un eļļainu frī kartupeļu nelabvēlīgā ietekme uz slaido līniju ir vispārzināma. Taču zinātnieki tagad secinājuši, ka «ātrās» pusdienas atstāj sliktu iespaidu arī uz smadzenēm, raksta Dailymail.co.uk.

Pētnieki noskaidrojuši, ka turēšanās pie tā dēvētās rietumu diētas 14 gadu vecumā noved pie vājākām kognitīvajām spējām, sasniedzot 17 gadu vecuma atzīmi. Citiem vārdiem sakot, zinātnieki atklājuši, ka jaunieši, kas daudz lieto šādu pārtiku - frī kartupeļus, gaļas izstrādājumus un cukurotus dzērienus, uz pārējo fona atšķiras ar vājākām prāta spējām, sliktāku reakcijas laiku, uzmanības trūkumu, pasliktinātām mācīšanās spējām un vājāku atmiņu. Pētījuma subjektiem, kas ikdienā vairāk lietojuši augļus un dārzeņus, kognitīvā veiktspēja tikmēr ir krietni vien pozitīvāka.

Pētniece Aneta Njaradi (Anett Nyaradi) uzskata, ka atšķirību cēlonis varētu būt vēlamo mikroelementu daudzums dārzeņos un attiecīgi paaugstinātais omega 6 taukskābju saturs eļļā ceptos produktos.

Organisma vielmaiņa vislabāk funkcionē, ja omega 3 un omega 6 taukskābju attiecība ir līdzsvarā 1:1. Tā dēvētajā rietumu ēdienkartē līdzsvara nav; tas var novirzīties par labu omega 6 taukskābēm attiecībā 1:20 vai pat 1:25.

Njardi atzīmē, ka liels piesātināto tauku un vienkāršo ogļhidrātu daudzums pārtikā ir cieši saistīts ar tās smadzeņu daļas darbības traucējumiem, kas atbild par spēju mācīties un ilgtermiņa atmiņu (hippocampus) un aug lielāka, cilvēkam kļūstot pieaugušam.

«Pusaudža gadi ir kritisks brīdis smadzeņu attīstībā. Pastāv iespēja, ka nepareizs uzturs ir būtisks riska faktors šajā periodā. Mūsu atklājumi šo pieņēmumu tikai spēcina,» - tā Njardi.

Pētījumu veica Rietumaustrālijas universitāte un Teletona Bērnu institūts. Kopumā pētījums aptvēra 602 bērnus, kuriem bija jāaizpilda anketa ar jautājumiem par ēšanas paradumiem 14 gadu vecumā. Pētījuma dalībniekiem sasniedzot 17 gadu vecumu, bija jāizpilda kognitīvo spēju tests, kurā ietilpa seši dažādi uzdevumi.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu