Zinātnieki izgudrojuši kristālu, kas ļaus cilvēkiem elpot zem ūdens (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnieki Dānijas Dienvidu universitātē izgudrojuši sintētisku kristālu, kurš spēj iespaidīgos apmēros absorbēt un uzkrāt skābekli. Tiek uzskatīts, ka ar tā palīdzību cilvēki varētu brīvi elpot zem ūdens, raksta «The Telegraph».

Aquaman (jeb ūdenscilvēka) kristāls ir tik spēcīgs, ka spainis kristālu spēj absorbēt visu skābekli telpā, kurā ievietots.

Kristāls uzkrāto skābekli pamazām izdala, kad nonāk saskarsmē ar nelielu siltumu.

Pie tam kristāls neabsorbē skābekli no gaisa vien, bet arī no ūdens. Un tas savukārt nozīmē, ka kristāls varētu ievākt skābekli no ūdens zemūdens peldēšanas laikā un tas nekad nebeigtos.

Tehnoloģija vēl jāpilnveido

Ūdenscilvēka kristāla izgudrotāji gan uzsver, ka līdz nirēju gaisa balonu atstāšanai krastā vēl ir tāls ceļš ejams, bet šāda iespēja ir reāla.

Lietojumi jaunajai vielai varētu būt neskaitāmi.

«Tas varētu būt ļoti vērtīgs plaušu slimniekiem, kuriem patlaban apkārt jāstaigā ar smagiem skābekļa baloniem,» stāsta profesore Kristīne Makenzija.

«Bet arī nirēji kādu dienu varētu brīvi atstāt mājās savus gaisa balonus un gaisu tā vietā iegūt no šā materiāla, tā kā tas filtrē un koncentrē skābekli no apkārtējās vides - gaisa vai ūdens.

Vienam elpas vilcienam pietiek tikai ar dažiem graudiem šī kristāla, un tā kā absorbācija nemitīgi turpinās, nirējam nebūs līdzi vajadzīgs vairāk par šiem pāris graudiem,» tā Makenzija.

Zinātnieki skaidro, ka kristālam ir sūkļveida struktūra, un tas pamatā sastāv no kobalta. «Kobalts piedod jaunajam materiālam precīzi to molekulāro un elektrisko struktūru, kas padara skābekļa absorbēšanu iespējamu. Šis mehānisms kā nekā ir zināms, pētot visus elpojošos radījumus uz zemes. Cilvēki un daudzas dzīvnieku sugas skābekļa absorbēšanai ķermenī izmanto dzelzi, kamēr citi dzīvnieki, piemēram, krabji un zirnekļi izmanto varu. Neliels metāla daudzums ir izšķirošs skābekļa absorbēšanas spējai, tāpēc nav nekas pārsteidzošs to redzēt arī mūsu jaunajā materiālā.»

Būtībā jauno ūdenscilvēka kristālu var salīdzināt ar uzpildītu skābekļa balonu, taču tas ir nesalīdzināmi mazāks un vieglāks.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu