Aktuāla problēma - atkarība no interneta (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Phovoir/ScanPix

Gados jaunu pieaugušo vidū par aizvien izplatītāku problēmu kļūst atkarība no interneta.

Atkarības mēdz būt dažādas - no alkohola, no smēķēšanas, no narkotikām, no ēdiena u.c. 21. gadsimta sākumā mobilo ierīču ērā aizvien lielāku aktualitāti gūst atkarība no interneta jeb iespējas piekļūt tiešsaistes saturam.

Tas secināts mārketinga aģentūras Digital Charity pētījumā, kurā piedalījās apmēram 1300 cilvēku vecumā no 18 līdz 25 gadiem. 16% no viņiem bija novērojami interneta atkarības simptomi. No šiem 16% gandrīz visi pētījuma dalībnieki atzina, ka tiešsaistē atrodas vairāk nekā 15 stundas diennaktī, vēsta BBC.

Ekspertu vidū gan pagaidām nav vienota viedokļa un izpratnes par to, kā izpaužas un cik īsts ir veselības stāvoklis, ko varētu dēvēt par atkarību no interneta.

Pētījuma veicēji lūkoja izvērtēt piecas atkarības pazīmes:

  • cik stundas dienā tiek pavadītas internetā,
  • cik satraukts kļūst cilvēks, ja tiek traucēts interneta lietošanas laikā,
  • cik izteikta ir vainas apziņa par tiešsaistē pavadīto laiku,
  • cik lielā mērā cilvēks izolē sevi no ģimenes un draugiem pārmērīgas tiešsaistes aktivitātes dēļ,
  • cik izteikta ir eiforija par tikšanu pie interneta un cik liela ir panika, kad interneta nav pa rokai.

Londonas Midlseksas universitātes studente Melisa Skota ir pārliecināta, ka viņa cieš no šādas atkarības.

«Esmu online faktiski visu laiku, kamēr esmu nomodā, un jūtos slikti, tiklīdz nav piekļuves internetam,» sacījusi Melisa.

«Zinu, ka pēdējo 12 mēnešu laikā esmu zaudējusi kontroli un tas noteikti ir iespaidojis manas attiecības ar draugiem un ģimenes locekļiem.»

Līdzšinējie pētījumi vedināja domāt, ka atkarība no interneta (aiz šā jēdziena slēpjas arī pārmērīga aizraušanās ar videospēlēm vai interneta pornogrāfiju) funkcionē līdzīgi kā atkarība no narkotikām vai alkohola un organismā ražo ķīmisko labsajūtas vielu dopamīnu.

Tikmēr ir daļa psihiatru, pēc kuru domām interneta atkarības izpausmes ir citu psiholoģiska rakstura problēmu simptomi.

Materiālā, kas publicēts izdevumā Addictive Behaviours, doktors Endrjū Douns akcentē, ka atkarība no interneta ir reāla. Viņš apraksta atgadījumu ar kādu 31 gadu vecu ASV karavīru, kurš bija nonācis alkohola un narkotisko vielu atkarību ārstēšanas programmā un tās laikā atzina, ka kļūst nervozs un kašķīgs, ja nevar valkāt savas Google Glass brilles.

Vārdā neminētais karavīrs sacījis, ka valkājis Google Glass līdz pat 18 stundām dienā un pēdējā laikā pat sapņus sācis redzēt it kā caur viedajām brillēm. Pēc Douna domām, tas ir skaidrs apliecinājums, ka atkarība no interneta ir reāla saslimšana.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu