Zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc kafiju izšļakstīt ir vieglāk nekā alu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki darbojas visdažādākajās sfērās. Vieni pēta urāna atomus, citi nodarbojas ar ne tik nopietnām, taču ne mazāk svarīgām lietām.

Piemēram, zinātniekiem beidzot ir izdevies noskaidrot, kā tas nākas, ka kafejnīcā pa ceļam no kases līdz galdiņam kafija noteikti pāršļakstīsies pāri tasītes malai, savukārt alus pāri kausa malai nē. Turklāt pat tad, ja vairāki kausi jau ir iztukšoti. Lūdzam to neuztvert kā mudinājumu turpmāk dienu nesākt ar brūnā dzēriena malkošanu, taču zinātnieki prot labi pamatot, kāpēc pārvietošanās telpā ar alus trauku ir daudz vienkāršāka.

Lai noskaidrotu atšķirību cēloņus, Prinstonas universitātes mehānikas un aerokosmonautikas inženierijas asociētā profesore Emīlija Dresāra veica praktisku eksperimentu ar kustīgu pamatni un uz tās novietotām glāzēm ar dažāda tipa šķidrumiem. Ar kolēģiem no Francijas un ASV Dresāra analizēja viļņu veidošanos pēc pēkšņas pamatnes izkustināšanas un secināja, ka alus putu kārta šādā gadījumā darbojas kā viļņus slāpējošs līdzeklis. Turklāt, lai tas darbotos, pietiekot vien ar dažām putu burbulīšu kārtām.

No fizikas viedokļa - starp alu un glāzes iekšējo sienu pastāv berze, turklāt putu slānis to palielina, palielinot arī kustībā patērēto enerģiju. Un, jo biezākas putas, jo efekts spēcīgāks. Kafijas gadījumā šādas pretestības nav, tāpēc kustības ir brīvākas un risks izliet brūno dzērienu - lielāks.

Zinātnieki savus atklājumus prezentēja ikgadējā Amerikas Šķidrumu dinamikas fiziķu sanāksmē Sanfrancisko. Jāpiezīmē, ka pētījums un ar to saistītie atklājumi, lai arī šķiet mazliet komiski, perspektīvā varētu dot nepieciešamās zināšanas, kā efektīvāk un drošāk pārvadāt šķidrumus lielos apjomos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu