Pētījums: E-cigaretēs desmitkārt vairāk kancerogēnu vielu nekā parastā tabakā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Elektroniskās cigaretes satur līdz pat desmit reizēm vairāk kancerogēnu vielu nekā parastā tabaka, ceturtdien paziņojuši Japānas zinātnieki.

Elektroniskās cigaretes pasaulē kļūst arvien populārākas, sevišķi jauniešu vidū, par ko lielā mērā jāpateicas plaši izplatītajam uzskatam, ka tās ir mazāk kaitīgas nekā parastās cigaretes.

Pētījumu zinātnieki veica Japānas Veselības ministrijas uzdevumā, pārbaudot, vai elektronisko cigarešu radītie tvaiki nesatur vielas, kas izraisa vēzi.

Elektroniskās cigaretes darbojas, uzkarsējot aromatizētu šķidrumu, kas bieži satur nikotīnu, līdz rodas tvaiki, kas tiek ieelpoti. Šīs cigaretes atšķirībā no parastajām nerada dūmus.

Zinātnieki secināja, ka vairāki elektronisko cigarešu šķidrumi satur tādas kancerogēnas vielas kā formaldehīdu un acetaldehīdu, ziņoja telekanāls TBS, piebilstot, ka zinātnieki ceturtdien iesniegs savu ziņojumu ministrijai.

Nedz zinātnieki, nedz ministrija mediju ziņoto par šo pētījumu vēl nav komentējuši.

Japānas likumi neregulē elektronisko cigarešu tirdzniecību un lietošanu. Tās ir viegli nopērkamas internetā, bet atšķirībā no vairākām Rietumu valstīm tās nav viegli nopērkamas veikalos.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) augustā aicināja valdības aizliegt elektronisko cigarešu pārdošanu nepilngadīgām personām, brīdinot, ka to lietošana rada nopietnu risku jauniem cilvēkiem un nedzimušiem bērniem.

PVO arī aicināja aizliegt elektronisko cigarešu lietošanu iekštelpās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu