Zinātnieki velk paralēles starp gaisa piesārņojumu un autismu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Hārvarda Sabiedrības veselības skolas eksperti uzskata, ka gaisa piesārņojums ir tieši saistāms ar autisma gadījumu skaita pieaugumu. Pieņēmumu speciālisti pamato ar pētījumu, kurā vērtēta 1767 bērnu veselības analīze un konstatēta autisma gadījumu dubultošanās.

Pēc zinātnieku domām, vainojamas ir mikroskopiskās daļiņas, kas pēc ieelpošanas caur plaušām nonāk asinsrites sistēmā. Tādēļ grūtniecēm iesakāms sevi mazāk pakļaut piesārņota gaisa elpošanai, lai arī tieša saikne starp autismu un gaisa piesārņojumu vēl jāpierāda, ziņo BBC.

Tai pašā laikā vispārpieņemts ir uzskats, ka gaisa piesārņojums viennozīmīgi kaitē cilvēka veselībai; pēc Pasaules veselības organizācijas datiem tas ik gadus laupa 3,7 miljonu cilvēku dzīvības visā pasaulē.

Hārvarda Sabiedrības veselības skolas eksperti savā pētījumā vērtēja 245 bērnus ar autismu un 1522 bērnus bez. Pavērojot, kur šo bērnu mātes dzīvojušas grūtniecības laikā, zinātnieki atklājuši sakritību starp augstu gaisa piesārņojuma līmeni un autismu. Lielāko apdraudējumu radot mikroskopiskas minerālu daļiņas, ogleklis un citas ķīmiskas vielas, kas iekļūst asinsritē un nodara kaitējumu visam organismam.

Tai pašā laikā Hārvarda Sabiedrības veselības skolā nevar pilnīgi droši apgalvot, ka tieši gaisa piesārņojums ir autisma cēlonis, jo ir citi faktori, kas pētījumā netika ņemti vērā. Viens no tiem ir slimības pārmantojamība, tomēr vadošais pētnieks Marks Vaiskopfs uzskata, ka arī elpotā gaisa kvalitātei ir liela nozīme. «Tas, ko mēs atklājām par grūtniecības periodu, jo īpaši tā trešo trimestri, ļauj izslēgt virkni citu iespējamo skaidrojumu šiem atklājumiem,» saka zinātnieks. «Pierādījumu bāze pieņēmumam, ka topošās mātes pakļaušana gaisa piesārņojumam kāpina autisma risku, kļūst krietni vien spēcīga,» - piebilst Vaiskopfs un atzīmē, ka atklājums dod iemeslu domāt par iespējamiem preventīviem pasākumiem nākotnē.

Londonas Karaļa koledžas vides pētnieku grupas direktors Franks Kellijs atzīmē: «Ja šis būtu viens pētījums, es tam lielu uzmanību neveltītu, taču tagad jau ir pieci, kuru secinājumi ir identiski.» «Bioloģiski tas ir pilnīgi ticami, jo caur placentu embrijs saņem visas augšanai nepieciešamās barības vielas un ticams, ka caur to augošajā organismā nonāk arī kaitīgas ķimikālijas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu