Pētījums: Smaga strādāšana noved pie pudeles

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pārmērīgi smaga strādāšana noved pie alkohola lietošanas, liecina medicīnas žurnālā «BMJ» veikta pētījuma rezultāti.

Personas, kas nedēļā strādā vairāk par 48 stundām, biežāk patērē potenciāli bīstamu alkohola daudzumu, secināts Hārvarda Sabiedrības veselības skolas pētnieku veiktā sistemātiskā pārskatā par pētījumiem šajā jomā.

Pētnieku komanda izvērtējusi virknē attīstīto valstu veiktus pētījumus, kuros apkopoti dati par kopumā vairāk nekā 400 000 cilvēkiem.

Eiropas Savienības (ES) normatīvos ieteiktais maksimālais darba stundu skaits nedēļā ir 48 stundas.

Cilvēkiem, kas nedēļā strādā 49-54 stundas, ir 13% lielāks risks aizrauties ar alkohola lietošanu potenciāli bīstamos apstākļos nekā kolēģiem, kas strādā 35-40 stundas nedēļā.

Personas, kas strādā vairāk par 55 stundām nedēļā, ir par 12% lielāks risks.

Kā potenciāli bīstams alkohola lietošanas apjoms definētas vairāk nekā 14 vienības nedēļā sievietēm un vairāk nekā 21 vienība vīriešiem, kas tiek saistīts ar paaugstinātu aknu un sirds slimību, vēža, insulta un garīgu saslimšanu risku.

Par alkohola vienību tiek uzskatīta 300 mililitri alus, 150 mililitri vīna vai 30 mililitri degvīna.

«Datu izvērtēšana apstiprina pastāvošu uzskatu, ka pārmērīgi strādājošiem cilvēkiem alkohols var likties kā ātrs un iedarbīgs veids notrulināt darba izraisītas sāpes un stresu un nogludināt plaisu starp darba dzīvi un mājas dzīvi,» norāda Hārvarda Sabiedrības veselības skolas pētniece Kasandra Okečukvu.

Pārmērīgi smaga strādāšana iepriekš saistīta ar sirds un asinsvadu slimībām, depresiju un trauksmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu