Kas notiek ar smadzenēm, ja pirms miega lieto viedierīces

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Losandželosā bāzētās Kalifornijas universitātes Medicīnas skolas psihiatrijas profesors Dens Zīgels brīdina, ka viedierīces lietošana pirms gulētiešanas var radīt miega traucējumus un tāpēc ir kaitīga veselībai.

Zīgels skaidro, ka raudzīšanās spilgtajā viedtelefona vai planšetes ekrānā, no kā acīs nonāk intensīva fotonu plūsma, liek smadzenēm domāt, ka vēl ne tuvu nav pienācis laiks gulēšanai. Tā rezultātā cilvēks pēc palīšanas zem segas nomodā paliek ilgāk nekā vēlams, aizmieg, piemēram, vienos naktī un jau sešos ceļas, lai gatavotos darba dienai.

Tagad ir zināms, ka ar piecām stundām miega ir par maz. Aktīvie neironi šajā periodā atpūšas, taču tā dēvētās gliālās šūnas, kas atbildīgas par neironu saražoto toksīnu satīrīšanu, savu uzdevumu nespēj paveikt pilnībā. Tā rezultātā cilvēks sāk ciest no atmiņas pasliktināšanās un uzmanības trūkuma, nespēj padomāt un risināt problēmas. Tāpat var rasties vielmaiņas traucējumi un cilvēks var pieņemties svarā.

Kā pret riskiem cīnīties? Profesoram ir gaužām vienkāršs ieteikums - iesākumā pietiek vien stundu pirms gulētiešanas izslēgt visus digitālo ierīču ekrānus un tos arī turēt izslēgtus līdz pat rītam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu