Nikotīns veicina tieksmi pēc alkohola

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nikotīns veicina tieksmi pēc alkohola un tā patēriņa apjomu. To zinātnieki atklājuši, veicot medicīniskus eksperimentus ar laboratorijas žurkām.

Lai žurka lietotu alkoholu, vispirms jāpanāk, lai tā sāktu smēķēt, raksta www.sciencenews.org. Šis apgalvojums balstīts uz pētnieku secinājumiem, kas aprakstīti izdevuma Journal of Neuroscience 15.aprīļa numurā. Tajā minēts, ka žurkas, kas kļuvušas atkarīgas no nikotīna, ievērojami straujāk kāpina alkohola patēriņu nekā līdzinieces, kas nav bijušas pakļautas nikotīnam.

Pētnieki pieļauj iespēju, ka tā varētu rast skaidrojumu fenomenam, kāpēc arī cilvēku vidū atkarība no nikotīna bieži vien iet roku rokā ar atkarību no alkohola.

Savos eksperimentos pētnieki secināja, ka žurkas, kas pēc pakļaušanas alkohola ietekmei tikušas pakļautas arī nikotīnam, vēlāk alkoholu uzņēmušas lielākā apmērā nekā sugasmāsas, kam nikotīns nav ticis injicēts. Kā raksta ScienceNews, zinātniekiem izdevies saikni starp nikotīnu un alkohola patēriņu atklāt arī kāda cita eksperimenta rezultātā, proti, ar ķīmisku vielu maisījumu panākot, ka žurku smadzeņu šūnas nikotīnu ignorē, alkohola patēriņš nepalielinājās.

Kā atklājis Olivers Džordžs no Skripsa pētnieciskā institūta (Scripps Research Institute) Kalifornijas štatā, zinātnieki pieļauj, ka nikotīna uzņemšana organismā un no tās atkarīgais alkohola patēriņš varētu būt saistīts ar kādām konkrētām nervu šūnu grupām, kas izmētātas žurku smadzenēs. Ja līdzīgas likumsakarības izdotos atklāt arī cilvēku organismos, būtu vieglāk atrast līdzekļus pret atkarībām no nikotīna un alkohola.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu