Neandertālieši un cilvēki tomēr ir pārojušies viens ar otru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Rumānijas teritorijā veiktajos arheoloģiskajos izrakumos atrasts 40 000 gadu sens žokļa kauls apliecina, ka cilvēki un neandertālieši tomēr ir savstarpēji pārojušies. Tādējādi antropologi saņēmuši atbildi uz seno jautājumu, cik ciešs bijis abu sugu kontakts.

Rumānijā atrastais žokļa kauls liecina, ka pēc pirmās tikšanās Vidējos Austrumos modernie cilvēki un neandertālieši turpinājuši savā starpā vairoties arī Eiropas teritorijā, raksta Dailymail.co.uk. Par to liecina žokļa paraugu DNS testos atklātais neandertāliešu genoms, kura saturs ir robežās no 4,8 līdz 11,3 procentiem. Tas ir salīdzinoši daudz, ņemot vērā, ka parasti tikai 1 - 4 procenti modernā cilvēka genoma ir pārmantoti no neandertāliešiem.

Pastāv uzskats, ka neandertālieši, kas ir modernajam cilvēkam jeb homo sapiens attāli radniecīga, bet ģenētiski pilnīgi atšķirīga suga, no Āfrikas uz Eiropu un Āziju sākuši pārcelties pirms 50 - 60 tūkstošiem gadu.

Paleoģenētiķe Kiamei Fu uzskata, ka Rumānijā atrastā žokļa kaula īpašniekam vai īpašniecei vien četras vai sešas paaudzes iepriekš radiniekos bijis neandertālietis.

Pērn Fu komanda Sibīrijā atrada 45 000 gadus senus cilvēka kaulu fragmentus, un tie tagad palīdzējuši noteikt neandertāliešiem raksturīgas fizioloģiskas īpatnības. Tādas ir, piemēram, īpaši lieli gudrības zobi.

Fu pētījums apstiprina iepriekš izskanējušu pieņēmumu, ka cilvēki ar neandertāliešiem savstarpēji vairojās ne tikai Vidējos Austrumos, kā uzskatīts iepriekš. Jaunatklājums faktiski apliecina, ka pārošanās turpinājās līdz pat neandertāliešu pilnīgai izzušanai pirms apmēram 39 tūkstošiem gadu.

Pērn Oksfordas universitāte veica apjomīgu pētījumu, izmantojot arheoloģiskajos izrakumos iegūtus kaulu, ogļu un gliemežvāku fragmentus no vairākiem reģioniem Eiropā, pierādot, ka cilvēks un neandertālieši Eiropā līdzās pastāvējuši 5400 gadus. Pirmie modernā cilvēka un neandertāliešu kontakti varētu būt veidojušies īsi pēc abu sugu Āfrikas kontinenta pamešanas pirms apmēram 60 000 gadu.

Pastāv uzskats, ka neandertālieši izmira, jo nespēja konkurēt ar moderno cilvēku cīņā par pārtiku. Tai pašā laikā atsevišķas neandertāliešu kopienas varēja pastāvēt vēl krietni ilgāku laiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu