Pētījums: Agrīna HIV ārstēšana ir efektīva

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Agrīna HIV infekcijas ārstēšana ievērojami samazina risku saslimt ar AIDS vai citām nopietnām slimībām, liecina trešdien publicēta liela starptautiska klīniska pētījuma rezultāti.

Pētījums tika publicēts gadu ātrāk, nekā plānots, jo sākotnējie dati parādīja, ka cilvēki, kuri tika ārstēti nekavējoties, par 53% retāk nomira vai saslima ar AIDS salīdzinājumā ar to pētījumā iekļauto cilvēku grupu, kuri ārstēšanu sāka vēlāk, kad viņu imūnsistēma jau bija novājināta.

Zinātnieki norāda, ka šie dati kopā ar agrākajiem pētījumiem, kuros noskaidrots, ka antiretovirālā terapija palīdz novērst vesela cilvēka inficēšanu ar HIV seksuālā ceļā, apliecina terapijas vēlamību visiem ar vīrusu inficētajiem.

«Mums tagad ir skaidri pierādījumi, ka ar HIV inficētam pacientam labāk antiretovirālo terapiju sākt agrāk nekā vēlāk,» sacīja Nacionālā alerģiju un infekcijas slimību institūta direktors Entonijs Fauči.

«Turklāt agrīna terapija sniedz dubultu efektu, ne tikai uzlabojot pacientu veselību, bet arī pazeminot viņu vīrusa devu, kas samazina iespēju, ka viņi šo vīrusu varētu nodot citiem,» paziņoja Fauči.

Pētījums sākās 2011.gadā 35 valstīs, un tajā tika iekļauti 4684 ar HIV inficēti vīrieši un sievietes, kas vecāki par 18 gadiem.

Jaunākie dati liecina, ka pasaulē kopā ar HIV ir inficēti apmēram 35 miljoni cilvēku, bet tikai 13 miljoni tiek ārstēti. ASV Slimību apkarošanas un novēršanas centrs jau tagad rekomendē sākt antiretovirālo terapiju tūlīt pēc diagnozes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu