Eksperts: Cukurs neizraisa bērnu hiperaktivitāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cukurs neizraisa bērnu hiperaktivitāti un vecāki maldīgi bērnu dabiski enerģisko rosīšanos uzskata par cukura izraisītu eiforiju, norāda Svansī universitātes psiholoģijas profesors Deivids Bentons.

Bērni, kopā sanākot, vienmēr būs daudz aktīvāki, līdz ar to bērnu jandāliņš svinībās ir dabiska kopīga rosīšanās, bet saldumu patēriņš šādos pasākumos ir nejauša apstākļu sakritība.

Patiesībā vecāki situāciju padara vēl sliktāku, sagaidot, ka bērni pēc saldumu ēšanas uzvedīsies nerātni, un tādā veidā pastiprina šo stereotipu, liekot bērnam darboties atbilstoši gaidītajam.

«Cilvēki jauc faktus, kas dod enerģiju un liek justies enerģiskam. Cukurs nepalielina bērnu aktivitāti. To sagaida vecāki. Bērni svinībās kļūst hiperaktīvi, skraida apkārt un izlādējas. Bērns zina, ka viņi var atbrīvoties, un viņi to dara. Bet pilnīgi noteikti cukurs neizraisa hiperaktivitāti bērnos,» norādīja Bentons.

«Tā kā māte sagaida kādu problēmu, viņa piemēro daudz stingrākus noteikumus un bērnu uzvedību interpretē savādāk, un redz to, ko grib redzēt,» sacīja psihologs.

Pētījumi apliecina, ka cukurotu dzērienu lietošana skolā ļauj bērniem labāk koncentrēties pārbaudījumos un uzlabo garastāvokli.

«Tas nenozīmē, ka mums bērniem vajadzētu dot cukurotus dzērienus. Bērni atšķiras no pieaugušajiem ar to, ka viņu smadzenes aizņem lielāku ķermeņa proporciju, līdz ar to viņiem nepieciešams lielāks daudzums enerģijas. [..] Bērnam ir vajadzīgs regulāri uzņemt barību. Kad tā [enerģija] izdalās lēnām, bērns ir labākā garastāvoklī un viņam ir labāki panākumi skolā,» skaidroja Bentons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu