Pētījums: Cilvēka domāšanas veids nosaka viņa mūzikas gaumi

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā pētījumā atklāts, ka empātiski cilvēki dod priekšroku rimtām džeza skaņām, kamēr cilvēkiem ar analītisku domāšanu labāk patīk tādi žanri kā pankmūzika un smagais metāls.

Akadēmiskajā žurnālā «Plos One» publicētajā pētījumā izdalīti divi cilvēku tipi - empātiskais un sistēmiskais, kurš visur cenšas saskatīt likumsakarības. Pētījumu, kurā piedalījās 4000 sociālā tīkla «Facebook» lietotāji, veidojis Kembridžas Universitātes psiholoģijas doktorants Deivids Grīnbergs.

«Lai arī cilvēku muzikālā gaume laika gaitā mainās, esam atklājuši, ka pēc cilvēka empātiskuma un domāšanas veida var secināt, kāda veida mūzika viņam patīk,» norāda Grīnbergs.

«Cilvēki ar augstiem empātijas rādītājiem visbiežāk izvēlējās mierīgu mūziku, piemēram, R&B, melodisku roku un akadēmisko mūziku, kā arī tādus nepretenciozus žanrus kā kantri un folks,» uzskaita pētījuma autors. «Viņiem nepatīk spraigs skanējums - pankmūzika vai smagais metāls. Savukārt sistēmiskais tips dod priekšroku tieši tādai mūzikai.»

Abu tipu atšķirības vērojamas pat viena mūzikas žanra ietvaros. Piemēram, empātiskais tips labprātāk klausās lēnu un mierīgu džezu, kamēr sistēmiskais tips izbauda sarežģītas un avangardiskais džeza kompozīcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu