Ar lapseņu indi pret vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mario Palma/Sao Paulo State University

Zinātnieki izpētījuši, ka konkrētas lapseņu sugas inde spēj iznīcināt vairāku tipu vēža šūnas.

Zinātnieku uzmanības lokā nonākušas Brazīlijā sastopamās Polybia paulista sugas lapsenes, kuru inde, izrādās, spēj iznīcināt audzēja šūnas, nekaitējot līdzās esošajām veselajām organisma šūnām, vēsta The Guardian.

Laboratorijas testos atklāts, ka inde spēj apturēt prostatas un urīnpūšļa vēža šūnu, kā arī leikēmijas šūnu augšanu, ko medicīniskie preparāti nespēj. Īpašā viela lapseņu indē ir toksīns, ko zinātniskajā vidē apzīmē ar MP1. Zinātnieki noskaidrojuši, ka tā, reaģējot ar lipīdiem, faktiski sagrauž vēža šūnu ārējo aizsargmembrānu un ļauj noplūst šūnas izdzīvošanai nepieciešamajām vielām. Vēža šūnas tādējādi tiek iznīcinātas.

«Medikamenti, kas iedarbojas tieši uz lipīdiem un tādējādi vēža šūnu aizsargājošo membrānu, varētu kļūt par jauna tipa zālēm,» saka Pols Bīlss no Līdsas universitātes. «Jaunais atklājums varētu palīdzēt attīstīt jaunas terapijas metodes, kurās vienlaicīgi tiek lietoti dažādi medikamenti, kas uzbrūk dažādām vēža šūnas daļām.»

Unikālais konkrēta veida lipīdu izvietojums vēža šūnas membrānā dod iespēju lapseņu toksīnam uz tiem iedarboties ar augstu efektivitāti. Veselajās organisma šūnās šie lipīdi atrodas membrānas iekšpusē un toksīnam nav sasniedzami.

MP1 savienojoties ar lipīdiem, vēža šūnas membrānā izveidojas lieli caurumi, caur kuriem noplūst šūnas izdzīvošanai nepieciešamās molekulas. Pēc Sanpaulu valsts universitātes profesora Žoau Neto teiktā, caurumi, pa kuriem izplūst RNS (ribonukleīnskābe) un olbaltumvielas, izveidojas dažu sekunžu laikā.

Lai arī atklājums ir daudzsološs, zinātnieki norāda, ka vēl daudz darāmā, lai spētu no lapseņu indes izdalīt tieši toksīnu MP1. Tāpat jāstrādā, lai vēl vairāk uzlabotu toksīna iedarbības efektivitāti, kā arī pārliecinātos, ka tas tiešām nekaitē veselajām vēža šūnām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu