Pētījums: Kaķi neizjūt vajadzību pēc saimnieka

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Britu zinātnieki noskaidrojuši, ka kaķiem, atšķirībā no suņiem, nav vajadzīgs saimnieks, lai tie justos pasargāti.

Linkolnas Universitātes pētnieki atklāja, ka kaķiem saimnieka klātbūtne nedod drošības sajūtu.

Nav pamata arī bažām, ka kaķis, palicis viens mājās, bēdāsies vai gaidīs saimnieku atgriežamies.

«Nesen kaķi kļuva par populārāko mājdzīvnieku Eiropā, apsteidzot suņus. Kaķi ideāli piemēroti cilvēkiem, kuri daudz laika pavada darbā,» norāda Linkolnas Universitātes Veterinārijas fakultātes profesors Daniels Mills. «Iepriekšējos pētījumos tika secināts, ka daļa kaķu izrāda satraukumu, kad saimnieks aiziet no mājām, līdzīgi kā to dara suņi. Taču mūsu pētījumā pierādījās, ka kaķi ir daudz neatkarīgāki mājdzīvnieki nekā suņi.»

«Iespējams, ka tas, ko agrāk interpretēja kā satraukumu, patiesībā ir neapmierinātība,» viņš piebilda.

Zinātnieki pētīja, vai saimnieka klātbūtne dod kaķiem drošības sajūtu. Viņi novēroja 20 kaķus nepazīstamā vidē kopā ar saimnieku, svešinieku un vienus pašus.

«Lai arī kaķi ar saimnieku uzvedās skaļāk nekā ar svešinieku, mēs neatradām nekādus papildu pierādījumus, ka kaķi izjustu drošības sajūtā balstītu saikni ar saimnieku,» skaidro Mills. «Balss pielietošana varētu būt tikai neapmierinātības izpausme vai reakcija, ko kaķis iemācījies. Jaunos apstākļos atkarībā esošie indivīdi cenšas uzturēties sava aprūpētāja tuvumā, izrāda satraukumu, kad tiem nākas šķirties, kā arī demonstrē apmierinājumu par tā atgriešanos. Taču šīs pazīmes nebija sevišķi izteiktas mūsu eksperimentā.»

«Pieradinātajiem suņiem saimnieks parasti nozīmē drošības sajūtu. Taču kaķi ir daudz autonomāki, kad nonāk neierastās situācijās,» viņš teica.

Lai arī kaķi pieķeras saimniekiem, tie viņiem nav vajadzīgi tādā veidā kā suņiem.

Tomēr kaķu saimniekiem nevajadzētu domāt, ka mājas mīluļi viņus nemīl,

norāda kaķu eksperte un grāmatas «How To Read Your Cat’s Mind» («Kā lasīt kaķa domas») autore Sīlija Hadone. «Šis pētījums parāda, ka kaķiem cilvēki nav vajadzīgi, lai justos droši. Viņi nav no mums atkarīgi un paši prot par sevi parūpēties. Ja kaķis ir nobijies, tas nenāks pie saimnieka, bet gan uzlēks uz skapja vai paslēpsies zem gultas,» viņa stāsta. «Taču savā ziņā tas ir liels kompliments. Kaķi nedzīvos vidē, kas tiem nepatīk, viņi vienkārši aizbēgs prom. Turklāt pamesti vai klaiņojoši kaķi itin labi izdzīvo paši.»

«Kaķi nav bara dzīvnieki, viņi nav atkarīgi no citiem kaķiem. Tāpat tie nav arī atkarīgi no saimniekiem. Taču tas nenozīmē, ka viņi nevēlas būt blakus saviem saimniekiem. Tieši otrādi, tas norāda uz tādu vēlēšanos,» uzskata Hadone.

Kaķu uzvedības speciāliste Alise Potere norāda, ka jaunā pētījuma rezultāti ļauj saimniekiem labāk saprast savus mājdzīvniekus. «Ja kaķis ir nobijies vai cietis negadījumā, tas nevēlēsies mīlināties. Tas gribēs paslēpties, tāpēc saimniekiem jānodrošina kaķim laba slēptuve. Tāpat arī saimniekiem nevajadzētu bažīties, ja kaķis nevēlas tikt mierināts. Kaķis tikai dara to, kas ir tā dabā,» viņa paskaidro.

Jaunais pētījuma publicēts akadēmiskajā žurnālā «PLOS One».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu