Pētījums: Garākiem cilvēkiem lielāka iespēja saslimt ar vēzi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pētnieki noskaidrojuši, ka garākiem cilvēkiem ir lielāka iespēja saslimt ar vēzi, turklāt augstākam saslimšanas riskam pakļautas sievietes, teikts jaunā Zviedrijā veiktā pētījumā.

Pētījumā, kurā izpēti fiziskās veselības dati par pieciem miljoniem Zviedrijas iedzīvotāju, noskaidrots, ka katri desmit centimetri virs auguma viena metra paaugstina risku saslimt ar vēzi par 10% vīriešiem un 18% sievietēm, prezentācijā Barselonā notiekošajā endokrinoloģijas konferencē pavēstīja pētnieki.

Piemēram, 1,72 metrus garai zviedrietei ir par trešdaļu lielāka iespēja saslimt ar vēzi nekā 1,52 metrus garai sievietei.

Pētījuma izstrādātāji atzīst, ka balstījušies arī uz citiem iepriekš izstrādātiem pētījumiem, taču uzsver, ka viņu pētījumā līdz šim izpētīts vislielākais skaits sieviešu un vīriešu.

Nav skaidrs, vai pētījuma rezultāti attiecas arī uz cilvēkiem, kas dzīvo cita veida klimatā, uzņem citādāku pārtiku, kā arī vērā netika ņemta iedzimtība.

Pētījumā apkopota informācija par 5,5 miljoniem cilvēku, kas dzimuši laika periodā no 1938.gada līdz 1991.gadam, un pētnieki apskatījuši pieejamo informāciju par cilvēku dzimšanas, veselības un militārajiem datiem.

Noskaidrots, ka katri 10 centimetri sievietes auguma par 20% paaugstina iespēju saslimt ar krūts vēzi, taču abiem dzimumiem katri 10 auguma centimetri par 30% paaugstina iespēju saslimt ar melanomu.

2013.gadā pētījumā ASV noskaidroja, ka starp sievietēm ir 13% lielāka iespēja saslimt ar dažāda veida vēžiem uz katriem 10 centimetriem.

Jaunais pētījums tiek uztverts ar lielu skepticismu, jo eksperti apšaubījuši pētījuma metodoloģiju, un uzsvēra, ka saslimšanu ietekmējošie faktori daudz biežāk ir iedzimtība un aptaukošanās.

Nevis cilvēka garums ietekmē vēža attīstību, bet hormoni ietekmē abas lietas, norāda eksperti.

«No sākuma šī saikne var šķist neparasta, taču tas liekas pat ļoti ticami - risks saslimt ar vēzi saistās ar šūnu daudzumu organismā, jo tas nosaka to, cik šūnu ir pakļautas riskam saslimt,» komentēja Londonas Universitātes zinātniece Dorotija Beneta.

«Vēzis veidojas no mutācijas vienā parastā šūnā. Lielākiem cilvēkiem vienkārši ir vairāk šūnu. Garākiem cilvēkiem nevajadzētu uztraukties par to, ka viņiem lemts saslimt ar vēzi,» sacīja Londonas Vēža izpētes institūta pētnieks Mels Grīvs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu