Pētījums: Cilvēki migrēja uz Āziju vēl ilgi pirms apmešanās Eiropā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Cilvēka zobu atrašana vismaz 80 000 gadus vecā alā Ķīnā liecina, ka «homo sapiens» jeb saprātīgo cilvēku migrācija no Āfrikas varētu būt notikusi vairākus tūkstošus gadu agrāk, nekā domāts līdz šim.

Londonas Universitātes koledžas (UCL) un Pekinas Mugurkaulnieku paleontoloģijas un paleoantropoloģijas institūta zinātnieki analizējuši 47 alā atrastos zobus. Viņi nonākuši pie secinājuma, ka «homo sapiens» migrēja no Āfrikas uz Āziju vēl ilgi pirms apmešanās Eiropā.

Zobi tika atrasti līdzās hiēnu, izmirušas pandu sugas un citu dzīvnieku mirstīgajām atliekām, teikts trešdien akadēmiskajā žurnālā «Nature» publicētā rakstā.

«Bija pilnīgi skaidrs, ka tie ir cilvēka zobi. Tie bija ļoti līdzīgi mūsdienu cilvēku zobiem,» sacīja UCL pārstāve Marija Martinona-Toresa.

Tā kā noteikt precīzu zobu vecumu nebija iespējams, zinātnieki analizēja alas un dzīvnieku atlieku vecumu. Tas aplēsts no 80 000 līdz 120 000 gadu.

«Klasiskā hipotēze vēsta, ka saprātīgie cilvēki sāka migrāciju no Āfrikas tikai pirms 50 000 gadu,» norāda Martinona-Toresa. Taču jaunais atklājums liek domāt, ka «tas notika agrāk, turklāt pa mums iepriekš nezināmu maršrutu», viņa piebilda.

«Mūsu pētījums parāda, ka «homo sapiens» atradās Ķīnā 30 000 līdz 70 000 gadus pirms ienākšanas Levantē un Eiropā,» uzsver Martinona-Toresa.

Viņa pieļauj, ka «homo sapiens» tolaik nevarēja apmesties Eiropā, kur tolaik dzīvojuši neandertālieši. «Varbūt viņi nevarēja ienākt Eiropā, jo tur bija neandertālieši un Eiropa bija pārāk maza abiem,» viņa norāda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu