Pētījums: Zirgi atpazīst cilvēku emocijas

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka zirgi spēj atpazīt cilvēku emocijas.

Saseksas Universitātes zinātnieki zirgiem parādīja fotogrāfijas ar vīriešu sejām. Dzīvnieki «negatīvi reaģēja» uz tām fotogrāfijām, kurās cilvēkiem bija dusmīga sejas izteiksme.

Zinātnieki uzskata, ka zirgi pieradināšanas rezultātā esot iemācījušies saprast un interpretēt cilvēku uzvedību. Pētījuma rezultāti publicēti akadēmiskajā žurnālā «Biology Letters».

Liela izmēra fotogrāfijas tika parādītas 28 zirgiem.

«Viens cilvēks rādīja fotogrāfiju, kamēr otrs turēja zirgu,» norāda pētniece Eimija Smita. «Galvenais rezultāts bija tāds, ka uz dusmīgajām sejām viņi skatījās ar kreiso aci. Par to atbildīgā labā smadzeņu puslode apstrādā negatīvos stimulus. Tā ir enerģijas dalīšana, lai pilnībā neizmantotu smadzenes.»

Tika pētīta arī zirgu sirdsdarbība. Zinātnieki izmērīja, ka tā ievērojami paātrinās, kad zirgs ierauga dusmīgu cilvēka seju.

Līdzīgi rezultāti tika iegūti nesenā pētījumā ar suņiem. Tas liek domāt, ka, dzīvojot kopā ar cilvēkiem, dzīvnieki ieguvuši jaunas spējas.

Zirgi spēj saprast viens otra emocijas, taču pieradināšanas rezultātā tie iemācījušies atpazīt arī cilvēku noskaņojumu. «Tas parāda zirgu papildu spējas,» uzsver Smita. «Tas parāda, ka mūsu uzvedība atstāj uz tiem iespaidu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu