Mākslas izmeklētājs atklāj, kā da Vinči veidojis Monu Lizu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Viena no labāk zināmajām gleznām un mākslas darbiem kopumā pasaulē ir itāļu multitalanta Leonardo da Vinči darbs Mona Liza (Džokonda).

Jau gadiem tiek spekulēts par to, kas ir gleznā atainotās, kautrīgi smaidošās dāmas prototips reālajā dzīvē. Mākslas detektīvs no Itālijas, Silvāno Vinčeti, tagad apgalvo, ka ir atklājis Monas Lizas noslēpumu - rūpīgā izpētē pētnieks noskaidrojis, ka da Vinči ir izmantojis divu pretēja dzimuma modeļu pakalpojumus.

Sievietes vārds esot Liza Gerardini, kura pazīstama arī kā Mona Liza del Džokondo, savukārt vīrietis ir Džans Džakomo Kaproti.

«Mēs aplūkojām un salīdzinājām vairākas citas gleznas, kurās modelis bijis Kaproti, un līdzības ir skaidri redzamas,» pārliecināts ir Vinčeti.

Pēc Vinčeti domām, vēl viens no neapstrīdamiem pierādījumiem, ka da Vinči pozējuši divi cilvēki, ir gūstams, ar tehnoloģiju palīdzību gleznu aplūkojot slāni pa slānim. Tā redzams, ka sākotnēji sievietei bijuši melanholiski un bēdīgi sejas vaibsti un tikai vēlāk tā ieguvusi leģendāro kautrīgo smaidu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu