Spānijā atrasti satriecoši alu gleznojumi 300 metru dziļumā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Spānijas ziemeļu reģionā Basku zemē ir atrasti satriecoši alu gleznojumi 300 metrus zem zemes, vēsta ziņu portāls «The Local».

Gleznojumus, kuros redzami bizoni, zirgi un kazas, arheologs Djego Garate ir atradis Ačurras alās 300 metru dziļumā apmēram 50 kilometru attālumā no Bilbao pilsētas.

Eksperti jau ir raksturojuši šo atradumu par tādu, kāds gadās «reizi vienā paaudzē».

Gleznojumi ir 12 līdz 14 tūkstošus gadu veci. Tajos ir parādītas medību ainas, tostarp bizons ar vairāk nekā 20 tajā iedurtiem šķēpiem. Agrāk Eiropā atrastos alu gleznojumos vienā bizonā bija iedurts mazāks skaits šķēpu.

Spānijā atklātie alu zīmējumi

«Šis ir īpašs atradums, ekvivalents pazuduša Pikaso [darba] atrašanai,» sacīja Garate portālam «The Local».

«Šāda kalibra atklājumi tiek veikti ne katru gadu – labākajā gadījumā reizi desmit gados. Tas ir svarīgs attēloto figūru skaita, to lieliskā stāvokļa un izmantoto arheoloģisko materiālu, kā ogle un krama darbarīki, ziņā,» piebilda Garate.

Garate atzina, ka šis atradums ir svarīgākais viņa karjerā.

Ačurras alas pirmoreiz tika atklātas 1929.gadā, bet gleznojumi tika atrasti tikai tagad.

Spānijā jau agrāk ir atrasti citi alu gleznojumi, tostarp slavenajās Altamiras alās, kuras iesauktas par «paleolīta mākslas Siksta kapellu». Pērnā gada martā Kantabrijas reģionā Spānijas ziemeļos tika atklāti 20 tūkstošus gadu veci alu gleznojumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu