Čimborazo - augstāks par Everestu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Mūsu planētas pētnieki ir noskaidrojuši, ka Everests tomēr nav augstākais kalns uz Zemes. Vismaz ne tad, ja mēra no planētas centra. Ja tā, tad augstākā virsotne, Čimborazo vulkāna spice, atrodas Ekvadorā.

Kopš 1953.gada, kad Everestu iekaroja alpīnists Edmunds Hilarijs un viņa pavadonis Tenzings Norgajs, par nokļūšanu virsotnē sapņo faktiski ikviens alpīnists un jebkurš cits cilvēks, kurā mīt kaut neliels piedzīvojumu meklētāja gars. Tomēr tagad izrādās, ka mērķis alpīnistiem ir bijis nepareizais kalns - zinātnieki aprēķinājuši, ka Zemes augstākais izvirzījums pretī debesīm atrodas Ekvadorā, nevis Nepālā, un to dēvē par Čimborazo.

Tas saistīts ar Zemes formu, kas nav perfekta lode, bet gan nedaudz saplacināts objekts. Ja mēra no jūras līmeņa un salīdzina ar kalnu Ekvadorā, tad Everests ir krietni augstāks - 29 029 pēdas pret 20 500 pēdām (8848 metri pret 6248 metriem). Turpretī, ja mēra no Zemes kodola, tad Čimborazo virsotne slejas 6384,41 kilometru augstumā, kamēr Everesta virsotne atrodas 6381,05 kilometru augstumā. Tātad par 3,36 kilometriem zemāk.

Foto: AFP/LETA

To, ka Zeme nav plakana, zinām kopš 6. gadsimta pirms mūsu ēras. Tāpat zinām, ka tā nav pilnīgi apaļa. Starp poliem Zeme ir nedaudz saspiesta un tādējādi tās rādiuss, šādi mērot, ir par nepilnu 21 kilometru mazāks nekā tad, ja mēra ekvatora līmenī, raksta Dailymail.co.uk.

Tā kā Čimborazo atrodas faktiski uz ekvatora, bet Everests krietni tālāk uz ziemeļiem, Čimborazo virsotne ir augstāka. Vismaz, ja mēra no planētas centra. Pie tam interesanti, ka Čimborazo ir krietni vien vieglāk sasniedzama virsotne - tās iekarošanai pietiek ar aptuveni divām nedēļām, kamēr uzkāpšana Everestā prasa apmēram divus mēnešus.

Un vēl arī Havaju salu vulkāns Maunakea ir augstāks nekā Everests. Ja mēra no pamatnes, tad tā augstums pārsniedz 10 kilometrus. Tiesa, lielākā daļa šā vulkāna atrodas zem ūdens. Virs jūras līmeņa slejas «tikai» 4,205 kilometri no veidojuma.

Foto: AFP/LETA
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu