Zīdītāji «uzplauka» jau dinozauru laikmetā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jauns pētījums apgāzis teoriju, ka zīdītāji uzplaukumu pieredzējuši tikai pēc dinozauru izmiršanas pirms 66 miljoniem gadu.

Trešdien publicētā pētījumā atklāts, ka zīdītāji dzīvojuši un ievērojami izpletušies vēl tajā laikā, kad uz Zemes dzīvoja dinozauri. Dinozauri izmira pēc asteroīda ietriekšanās Zemē, kam sekoja gaisa temperatūras pazemināšanās, un no tā cieta arī zīdītāju sugas.

«Pierasts uzskatīt, ka «dinozauru laikmetā» zīdītāji tika apspiesti,» norāda pētījuma līdzautors Eliss Ņūhems no Čikāgas Universitātes. «Taču mūsu pētījums liecina, ka pirms dinozauru izmiršanas jau bija savairojušās dažādas zīdītāju sugas.»

Zinātnieki analizēja vairākus iepriekšējos pētījumus. Akadēmiskajā žurnālā «Proceedings of the Royal Society B» publicētajā rakstā uzsvērts, ka pirms dinozauru izmiršanas dzīvojušo zīdītāju zobi atklājuši lielu sugu daudzveidību. Taču pēc asteroīda ietriekšanās Zemē zīdītāju sugu daudzums sarucis.

«Es negaidīju, ka redzēsim kritumu,» teica pētījuma galvenais autors Deivids Grosnikls no Čikāgas Universitātes. «Tas nesaskan ar tradicionālo izpratni, ka pēc dinozauru izmiršanas zīdītāji pieredzēja uzplaukumu.»

Izmirušo sugu vidū lielākoties bija tādas, kas piekopj speciālu diētu, piemēram, ēd tikai kukaiņus vai tikai augus. Lielākas iespējas izdzīvot bija visēdājiem.

Zinātnieki brīdina, ka Zemei draudot vēl viena masu izmiršana, kuras galvenais cēlonis būs klimata izmaiņas. Pēdējā pusmiljarda gadu laikā tādas izmiršanas notikušas tikai piecas reizes.

Krīta-terciāra masveida izmiršanā gāja bojā aptuveni trīs ceturtdaļas tolaik pastāvošo augu un dzīvnieku sugu, tajā skaitā arī visi nelidojošie dinozauri.

Pēc tam radās jaunas zīdītāju sugas, piemēram, zirgi, vaļi, sikspārņi un primāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu