NASA palaiž kosmosa kuģi uz asteroīdu tā putekļu parauga iegūšanai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ceturtdienas vakarā palaida pirmo ASV kosmosa kuģi, kas paredzēts asteroīda putekļu parauga iegūšanai un nogādāšanai uz Zemi.

Bezpilota kosmosa kuģis «OSIRIS-REx» startēja no kosmodroma Kanaveralas zemesragā Floridas štatā, sākot septiņu gadu misiju Saules sistēmas pirmsākumu noskaidrošanai, teikts NASA paziņojumā. Šī misija izmaksās 800 miljonus ASV dolāru.

Kosmosa kuģis dodas uz asteroīdu «Bennu», kas ir Zemei tuvs asteroīds ar apmēram 490 metru diametru.

«Bennu» tika izraudzīts izpētei no apmēram 500 tūkstošiem asteroīdu Saules sistēmā tāpēc, ka tas riņķo orbītā tuvu Zemes trajektorijai ap Sauli, tā lielums ir piemērots zinātniskai izpētei un tas ir viens no vecākajiem NASA zināmajiem asteroīdiem.

«OSIRIS-REx» (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) galvenais mērķis ir 2020.gadā paņemt putekļu paraugu no asteroīda virsmas un līdz 2023.gadam nogādāt to uz Zemi tālākai izpētei.

«Bennu» tika atklāts 1999.gadā. NASA uzskata to par vienu no bīstamākajiem zināmajiem asteroīdiem, jo 2135.gadā tas var bīstami pietuvoties Zemei.

Varbūtība, ka «Bennu» sadurtos ar Zemi, ir 1:2700. Ja tas notiktu, trieciens būtu apmēram 80 000 reižu spēcīgāks par atombumbu, kas Otrā pasaules kara beigās sagrāva Japānas pilsētu Hirosimu.

Kosmosa kuģis sasniegs šo asteroīdu 2018.gada augustā, bet tikai 2020.gadā nonāks pietiekami tuvu tam, lai ar robota roku paņemtu paraugu, kura svars būs no 60 līdz 2000 gramiem. 2023.gadā kosmosa kuģis atgriezīsies uz Zemes.

Misijas gaitā tiks nolidoti vairāk nekā 650 miljoni kilometru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu