Pētījums: Vadošos amatos psihopāti sastopami tikpat bieži kā cietumos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā austrāliešu pētījumā atklājies, ka privātajā sektorā vadošos amatos psihopāti sastopami apmēram tikpat bieži kā cietumos.

Kvīnslendas tiesu psihologs Neitans Brūkss pētīja vadošo darbinieku rakstura iezīmes. Tika noskaidrots, ka apmēram 3% līdz 21% piemīt psihopātiem raksturīgās īpašības.

«Mēs analizējām apmēram 1000 cilvēku. Visinteresantākā bija pētījuma daļa, kas bija veltīta vadības darbiniekiem un kurā piedalījās 261 profesionālis,» norāda pētījuma autors. «Mēs atklājām, ka katram piektajam bija klīniskas psihopātijas iezīmes.»

Brūkss piebilda, ka rādītāji esot «līdzīgi tiem, ko fiksējām cietumnieku vidū».

Sadarbojoties ar zinātniekiem no Bonda universitātes Austrālijā un Sandjego Universitātes ASV, Brūkss izveidoja sistēmu, ar kuru darba devēji var laikus pamanīt psihopātiskas iezīmes darbiniekos.

Lai arī psihopāti ir reti sastopami, darba vidē tie var radīt nozīmīgas problēmas, brīdina Brūkss.

«Viņu raksturs liek izmantot savā labā katru iespēju, ko vien var, kā kriminālā vidē, tā arī uzņēmumā,» viņš teica.

Otrdien Austrālijas Psiholoģijas biedrības ikgadējā kongresā Melburnā prezentētais pētījums padziļinās zināšanas par psihopātiem, kuri nenodarbojas ar noziedzīgām darbībām.

«Vienmēr bijušas teorijas par psihopātiem mūsu kopienā,» teica Brūkss. «Domājams, ka globālā finanšu krīze varētu būt veicinājusi pētniecību, taču tā pašlaik radījusi vairāk jautājumu nekā atbilžu.»

Psihopātija tiek definēta kā personības traucējumi, kam raksturīga antisociāla uzvedība, grūtības izjust empātiju un vainas apziņu, kā arī pastiprināts egoisms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu