Japānas pilsdrupās atrod Senās Romas monētas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Pilsdrupās Japānā atrastas senas romiešu monētas, trešdien paziņojuši japāņu arheologi.

Arheologus pārsteidzis neparastais atradums - desmit Senās Romas bronzas un vara monētas, no kurām vecākās izkaltas apmēram 300. līdz 400.gadā pirms mūsu ēras.

Tā ir pirmā reize, kad Romas impērijas laika monētas atrastas Japānā, tūkstošiem kilometru attālumā no vietas, kur tās kaltas.

«Sākumā domāju, ka tās ir viena centa monētas, kas izkritušas ASV karavīriem,» aģentūrai AFP teica arheologs Hiroki Mijagi. «Taču pēc monētu nomazgāšanas sapratu, ka tās ir daudz vecākas. Es biju ļoti pārsteigts.»

Monētas atrastas Okinavā, kur atrodas ASV militārās bāzes ar tūkstošiem karavīru.

Arheoloģiskie izrakumi tika veikti Kacurenas pilī, kas kopš 2013.gada iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Ar rentgena stariem noteikts, ka uz monētām ir romiešu burti un, iespējams, imperatora Konstantīna I un šķēpu turoša karavīra attēli. Citas monētas ir no vēlāka perioda - Osmaņu impērijas 17.gadsimtā.

Arheologi vēl nezina, kā monētas nokļuva 13.gadsimta beigās vai 14.gadsimta sākumā būvētajā pilī Japānā, kas tika pamesta 200 gadus pēc uzcelšanas.

«14. un 15.gadsimtā Austrumāzijas tirgotāji lielākoties izmantoja Ķīnas valūtu, apaļu monētu ar kvadrātveida caurumu vidū. Diez vai Rietumu monētas tika izmantotas kā naudas vienība,» uzsver Mijagi. «Es domāju, ka monētas tika iegūtas Dienvidaustrumāzijā vai Ķīnā.»

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu