Mediķi: apiņi mazina alkohola nodarīto kaitējumu aknām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/schluesselbein

Pētnieki atklājuši, ka alus sastāvā esošie apiņi mazina alkohola nodarīto kaitējumu aknām. Proti, pateicoties apiņiem, aknās izstrādājas mazāk toksīnu, kā arī kaitīgo tauku, ja salīdzina ar stipro alkoholisko dzērienu lietošanu. Tā apgalvo Frīdriha Šillera vārdā nosauktās universitātes zinātnieki no Vācijas.

Kā vēsta The Daily Mail, pētnieki to secinājuši, veicot eksperimentus ar pelēm. Speciālisti grauzējus «baroja» ar speciāli vārītu alu bez apiņiem, ar alu, kam ir augsta apiņu koncentrācija, ar tīru spirtu un arī saldinātu ūdeni.

Pēc tam pētnieki vēroja, kā dzērieni ietekmē peļu aknas, asinis un zarnu traktu. Sekas tika vērtētas 2 un 12 stundas pēc dzērienu «iebarošanas».

Pētījums parādīja, ka tām pelēm, kurām tika alus ar apiņiem, aknās uzkrājās mazāk tauku, kas var traucēt asins attīrīšanu no toksīniem. Bez tā iekaisums šo dzīvnieku aknās bija mazāk izteikts nekā grauzējiem, kuri tika piedzirdīti ar citiem dzērieniem.

Kas vēl interesanti, to peļu organismos, kuras lietoja apiņu alu, bija zemāks tādu molekulu līmenis, kas zināmas kā inducētās slāpekļa oksīda sintāzes un ir tieši saistītas ar galvassāpēm paģiru laikā.

Jāteic gan, ka neviens no alkoholiem nav labvēlīgs pret cilvēka veselību. Tā, piemēram, Tomāša Gariga Masarika universitātes (Čehija) pētnieki iepriekš paziņoja, ka alus ir ārkārtīgi kaitīgs cilvēka organismam, jo noved pie iekšējo orgānu sadalīšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu