Pētījums: suns spēj atpazīt nekrietnu cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PETER KOVALEV / TASS

Žurnālā «Neuroscience and Biobehavioural Reviews» publicēts pētījuma apraksts, kurā pastāstīts par suņu spējām noteikt, vai cilvēks ir bijis slikts pret citu cilvēku. Pie tam no tā arī esot atkarīga suņa attieksme pret slikto personu, kas var būt arī viņa saimnieks.

Lai nonāktu līdz kaut kādiem secinājumiem, pētnieki aicināja suņu saimniekus iejusties dažādās situācijās, kamēr viņu suņi vēroja notiekošo.

Kā raksta www.housebeautiful.com, brīvprātīgajiem bija jāizliekas, ka viņi nevar atvērt burkas vāku, kamēr viņu pūliņos noraudzījās divi pētnieki.

Pirmajā scenārijā, kad suņa saimnieks vērsās pie pētniekiem pēc palīdzības, viens no viņiem, bija un palika visnotaļ pasīvs, kamēr otrs pētnieks labprāt palīdzēja atvērt burku. Otrajā scenārijā viens no pētniekiem atkal bija pasīvs un neizrādīja nekādu vēlmi iesaistīties problēmas risināšanā, savukārt otrs bija atklāti rupjš un izrādīja nevēlēšanos palīdzēt.

Kad abi scenāriji bija izspēlēti un suņi tos redzējuši, pētnieki suņiem piedāvāja kārumus. Interesanti, ka pēc pirmā scenārija izspēlēšanas suņi labprāt ēda no abu pētnieku rokas. Otrajā scenārijā savukārt pastāvēja liela varbūtība, ka suns ēdīs pasīvā pētnieka piedāvāto kārumu, bet no palīdzību noraidījušā pētnieka rokas neko nepieņems.

Šis apstāklis pēc zinātnieku domām ir pietiekams pierādījums, ka suņi spēj noteikt, kurš ir labs un kurš slikts cilvēks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu