Kāpēc ir svarīgi labi izgulēties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Vieniem gulēšana ir Dieva dāvana, citiem tā šķiet tīrākā laika izšķiešana. Tomēr medicīniski ir pierādīts, ka veselīgs miegs ir arī labas veselības pamats, un, laupot sev miegu, mēs paši sev zogam mūža gadus.

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas miega apnojas speciālistu asociāciju

  • Pētījumi parāda, ka miegam mēs patērējam līdz vienai trešajai daļai no mūsu dzīves. Miegs - tā ir galvenā cilvēka nepieciešamība tāpat kā barības un ūdens uzņemšana, un tam ir noteicošā loma mūsu kopējās veselības un labklājības nodrošināšanā.
  • Miegs kopā ar fiziskām aktivitātēm un barību ir nepieciešams bērnu metabolisma regulēšanai. Ir pierādīta saikne starp miega ilgumu un aptaukošanos bērnībā, kas ir vairāk izteikta meitenēm. Miega ilguma ietekmi uz ķermeņa svaru nosaka gulēt iešanas / celšanās laika novirzes / svārstības.
  • Regulārai elpošanai miega laikā ir noteicoša loma labklājības un veselības uzturēšanai. Periodiski elpošanas pārtraukumi miega laikā tiek saukti par miega apnoju. Šī slimība, kas sastopama visā pasaulē, tiek konstatēta 4% vīriešu un 2% sieviešu.
  • Miega apnojas sekas ir ne tikai miegainības un noguruma parādīšanās dienā, bet arī tādu slimību attīstīšanas, kā hipertonija, sirds išēmija, insults un cukura diabēts. Notiekošie pētījumi parāda, ka insults ir visizplatītākā slimība starp cilvēkiem, kuri slimo ar obstukrīvās miega apnojas sindromu (OMAS). Tāpat šīs kategorijas pacientiem par 12-16% biežāk sastopama sirds nepietiekamība.
  • Miega trūkums vai slikta tā kvalitāte, kā zināms, rada būtisku negatīvu ietekmi uz mūsu veselību gan īstermiņa, gan ilgtermiņa perspektīvā. Nekvalitatīva miega sekas izpaužas uzmanības koncentrācijas, atmiņas un mācīšanās spēju pazemināšanās. Pašreiz vēl tiek pētītas ilgtermiņa sekas, tomēr slikta miega kvalitāte vai neizgulēšanās saistīta ar tādiem traucējumiem, kā aptaukošanās, cukura diabēts, imūnsistēmas pavājināšanās, kā arī ar dažiem vēža veidiem.
  • Ar miega trūkumu / nepietiekamību saistīti daudzi psihopatoloģiski stāvokļi, tādi, kā depresija, trauksme un psihoze.

Miega kvalitātei ir noteicošā loma veselības un dzīves kvalitātes nodrošināšanā. Cieša un veselīga miega nozīme:

- Ciešam un veselīgam miegam ir būtiska ietekmē ikdienas darba spējas. Pētījumi parāda, ka tieši miega kvalitāte, nevis tā kvantitāte visvairāk ietekmē dzīves kvalitāti un darba spējas dienas laikā.

- Bērniem veselīgs miegs ļauj uzlabot viņu kopējo pašsajūtu un bērna attīstību. Pasaules miega organizācija ir publicējusi 10 veselīga miega noteikumus bērniem, kuri atrodami interneta vietnē www.worldsleepday.org un www.miegaapnoja.lv.

- Zema miega kvalitāte atstāj spēcīgāku negatīvo ietekmi uz veselību, labklājību un apmierinātību ar dzīvi, nekā miega ilgums.

- No miega kvalitātes ir atkarīga uzmanība, darba spējas nākošajā dienā, kā arī cilvēka dzīves kvalitāte.

Miega traucējumu sekas

- Miega traucējumi izraisa nopietnas personiskās un sociālās problēmas un tādēļ ir sabiedrības veselības aizsardzībai nopietni risināms uzdevums.

- Obstruktīvā miega apnoja miega laikā būtiski ietekmē veselību un labklājība. Skābekļa saturācijas samazināšanās, kas rodas elpošanas apstāšanās laikā pie obstruktīvās miega apnojas sindroma palielina slodzi uz sirdi un var izraisīt rindu nopietnu saslimšanu.

- Miega traucējumi tiešā vai pastarpinātā veidā var negatīvi ietekmēt ģimenes dzīvi un attiecības starp ģimenes locekļiem, ietekmējot cilvēka garastāvokli, viņa spējas veikt ikdienas pienākumus un komunicēt ar cilvēkiem.

www.miegaapnoja.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu