Noskaidrots, ka kaķim cilvēks tomēr nav vienaldzīgs

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Oregonas universitātes (Oregon State University) zinātnieki pētījumā noskaidrojuši, ka kaķi tomēr nav tik savtīgi, kā domāts līdz šim – tie labprātāk dod priekšroku cilvēka kompānijai nevis ēdienam vai citiem labumiem.

Žurnālā «Behavioural Processes» 24. martā publicētajā pētījumā «Sociāla interakcija, ēdiens, smarža vai rotaļlietas? Formāls mājas un patversmes kaķu (Felis silvestris catus) izvēļu izvērtējums»kopumā piedalījušies 50 dzīvnieki, kuri uzauguši ar cilvēkiem.

Visiem kaķiem pirms eksperimenta sākuma uz vairākām stundām liegts ēdiens, rotaļlietas un saskarsme ar cilvēkiem. Tad mīluļiem piedāvāti četri stimuli – cilvēka klātbūtne, ēdiens, viņiem patīkamas smaržasun rotaļlietas.

Zinātnieki secinājuši, ka gan mājas, gan patversmes kaķi no visiem piedāvātajiem stimuliem visvairāk alkst tieši pēc cilvēka uzmanības un pieskārieniem. Tikai 37% murrātāju devuši priekšroku ēdienam.

Pētījumu plānots turpināt, lai noskaidrotu, cik daudz kaķi ir gatavi «strādāt», lai nopelnītu šos stimulus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu