Planktona savairošanās pārvērš Bosfora ūdeni tirkīza krāsā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BULENT KILIC / AFP

Negaidīta krāsas maiņa Bosfora jūras šaurumā pēdējo dienu laikā pārsteigusi Stambulas iedzīvotājus, bet zinātnieki ūdens pārtapšanu tirkīza krāsā izskaidrojuši ar planktona savairošanos Melnajā jūrā.

Kopš nedēļas nogales parasti zilie ūdeņi Bosfora šaurumā ir iekrāsojušies tirkīza krāsā, kas satraucis vairākus vietējos iedzīvotājus.

Daži sociālajos medijos pauda pauda bažas, ka Bosfors varētu būt piesārņots, savukārt citi notikušo skaidroja ar Egejas jūrā pirmdien notikušo zemestrīci.

Zinātnieki gan ūdens krāsas maiņu, ko pavadījusi arī asāka smaka, skaidroja ar mikroorganismu skaita pieaugumu.

Ankaras Hadžetepes Universitātes vides zinātnes profesors Ahmets Džemals Sajdams skaidroja valsts ziņu aģentūrai «Dogan», ka ūdens krāsas maiņu noteicis mikroorganismu «Emiliania huxleyi» skaita pieaugums.

«Tam nav nekādas saistības ar piesārņojumu,» viņš sacīja, piebilstot, ka šie organismi īpaši nāk par labu Stambulas ēdienkartēs iecienītajiem anšoviem.

«Viscaur Melnajā jūrā notiek «Emiliania huxleyi» eksplozija. Tā ir svētība Melnajai jūrai,» viņš piebilda.

«Emiliania huxleyi» ir vienšūnas organisms, kas redzams tikai mikroskopā. Tā lielās pielāgošanās spējas ļauj tam augt gan ekvatoriālos, gan arī subarktiskos ūdeņos.

Ūdens krāsas maiņu Melnajā jūrā iemūžināja arī ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) satelīts «Terra».

NASA paziņoja, ka ūdens krāsas maiņu, «domājams, izraisījusi noteikta par kokolitoforīdiem saukta fotoplanktona augšana». Pie kokolitoforīdiem pieder arī «Emiliania huxleyi».

«Konkrētais organisms ir klāts ar baltu kalcija karbonātu, un lielā skaitā tas ūdenim piešķir pienīgu mirdzumu,» skaidroja NASA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu