Atklātas aspirīna negatīvās īpašības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lai arī aspirīna lietošana ikdienā var samazināt risku saslimt ar resnās zarnas vēzi, pētnieki atklājuši, ka aspirīns tajā pašā laikā var pamatīgi apgrūtināt vēzi izārstēt, ja tas tomēr ir parādījies.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of the Royal Society Interface», aspirīna spēja samazināt resnās zarnas un citu vēžu risku var maksāt dārgi, ja ar vēzi tomēr gadījies saslimt.

«Ir pierādīts, ka aspirīns var «atbaidīt» vēzi, tomēr, ja reiz tas ir radies, aspirīns var pamatīgi apgrūtināt vēža ārstēšanu,» komentēja pētījuma autori.

Pētījumā pierādīts, ka aspirīna regulāra lietošana mazās devās vismaz piecus gadus samazina resnās zarnas vēža risku pat uz pusi. Arī citi pētījumi, kuru laikā novērota aspirīna tiešā iedarbība uz vēža šūnām laboratorijā, pierādīja, ka vēža sākuma stadijās aspirīns var rosināt lēnāku šūnu mutāciju, tomēr vēlāk izraisīt gluži pretēju efektu.

Tomēr īsti skaidrs, kā notiek aspirīna ietekme uz vēža šūnām, pētniekiem vēl nav, tāpēc laboratorijās joprojām notiek aktīvi pētniecības darbi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu