Ticiet vai ne, bet trekni hamburgeri un kartupeļi frī varot pasargāt no vēža

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto

ASV zinātnieki noskaidrojuši, ka tauki, kas atrodami ātrās ēdināšanas produktos, piemēram, hamburgeros un kartupeļos frī, var ēdāju pasargāt no nāvējošākā ādas vēža paveida – melanomas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «NCBI», eksperti secinājuši, ka palmitīnskābe, kas ir hamburgeros un dažādos cepumos, palīdz veidoties proteīnam, kas savukārt ir nozīmīgs ādas pigmentācijas procesā un liedz veidoties ļaundabīgām mutācijām. Rezultātā, lai arī ātrās ēdināšanas produkti graujoši ietekmē cilvēka sirdi un smadzenes, tie var novērst melanomas rašanos.

Pēdējos 30 gados ASV melanomas pacientu skaits ir pamatīgi pieaudzis un, kā vēsta Amerikas Vēža asociācija, šā gada laikā no melanomas mirs aptuveni 10 tūkstoši cilvēku.

Pētnieki cer, ka šis pētījums palīdzēs tiem cilvēkiem, kas ir pakļauti lielākam melanomas riskam – rudmatiem, cilvēkiem ar jutīgu ādu un tiem, kuri ātri apdeg saulē.

Bostonas universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka palmitīnskābe, kas atrodama ātrās ēdināšanas produktos, kontrolē gēna «MC1R» aktivitāti. Šis gēns, kurš tiek dēvēts arī par «rudmatu gēnu», atbild par ādas pigmentu un rudmatiem piešķir tipiski rudo matu krāsu, vasarraibumus un bālu, jutīgu ādu, kas ļoti ātri apdeg saulē.

Šādu cilvēku ādā, ja tā tiek pakļauta ultravioletajam starojumam, var ļoti ātri veidoties mutācija, kas rezultātā var novest līdz ādas vēzim.

Pētījuma praktiskajā daļā palmitīnskābe tika dota laboratorijas pelēm, kuras cieš no gēnu mutācijas. Rezultātā peļu ādas pigmentācija tika labvēlīgi iespaidota, novēršot melanomas risku.

«Gēnam «MC1R» ir ļoti nozīmīga loma pigmentācijas veidošanās procesam cilvēku un peļu ādā,» komentēja profesors Rutao Kvī.

Pētījums arī pierāda, kāpēc rudmati ir īpašā ādas vēža riska kategorijā.

Palmitīnskābe ir taukskābe, kas sastopama parastos taukos, tomēr tās ietekme uz attiecīgo gēnu līdz šim nebija apzināta. Šī taukskābe ir plaši sastopama arī dabā, piemēram, to satur lotosa un kokosriekstu eļļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu