Psihiatri: «Kaķu tantes» patiesībā ir garīgi slimas

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Brazīliešu psihologi noskaidrojuši, ka cilvēki, kas ir vientuļi un rūpējas par vairākiem kaķiem vai citiem mājdzīvniekiem, visticamāk, sirgst ar kādu garīgu kaiti.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Psychiatry Research», psihiatrijas eksperti izanalizējuši to cilvēku psiholoģiskos portretus, kuriem ir tieksme «kolekcionēt» mājdzīvniekus, proti, tika izanalizēta 33 cilvēku liela grupa, kurā kopā tika audzināti 915 suņi, 382 kaķi un 50 pīles. Vidēji katrs indivīds rūpējās par 41 mājdzīvnieku.

Rezultātā atklājās, ka 75% no novērotajiem indivīdiem bija sievietes.

Visi 33 pētījuma dalībnieki ir iekļauti dzīvnieku aizsardzības biedrības sarakstā kā cilvēki, kuriem ir vairāk mājdzīvnieku, nekā viņi var uzturēt.

Brazīlijas universitātes pētnieki vēlējās noskaidrot, vai cilvēki, kas uztur tik lielu daudzumu dzīvnieku, nesliecas dzīvniekus burtiski kolekcionēt, līdzīgi kā cilvēki, kas kolekcionē dažādus priekšmetus.

Eksperti izvirzīja teoriju, ka šāda attieksme pret dzīvniekiem varētu rasties garīgu traucējumu rezultātā, īpaši sievietēm, ņemot vērā, ka 75% no aptaujātajiem «dzīvnieku kolekcionāriem» bija sievietes.

Tika arī secināts, ka daudziem no novērotajiem pētījuma dalībniekiem ir grūtības socializēties un komunicēt ar citiem cilvēkiem. Lielākā daļa sieviešu bija neprecējušās, savukārt pārējie dalībnieki bija sirmgalvji.

«Lielākā daļa indivīdu, kas rūpējas par vairākiem dzīvniekiem, bija vientuļi, kas liecina, ka dzīvnieki saimniekam sniedz zināmu emocionālo atbalstu, īpaši cilvēkiem, kuriem ir problēmas komunikācijā ar citiem,» rakstīts pētījumā.

Viens no spilgtākajiem «trakās kaķu tantes» piemēriem ir rodams populārajā animācijas seriālā «Simpsoni», kur bieži parādās pavecāka kundze, kas izdod neartikulētas skaņas, vienmēr ir kaķu ielenkta un mēdz ar tiem svaidīties. Pašsaprotami, ka viņa arī ir vientuļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu