Pētnieki noskaidrojuši, kā pagarināt dzīvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pētnieki noskaidrojuši, ka labs izglītības līmenis un veselīgs dzīvesveids var ievērojami pagarināt cilvēka dzīves ilgumu.

Kā liecina jauns pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature Communications», katrs gads, kas pavadīts studējot, var dzīvi pagarināt par gandrīz gadu, kamēr smēķēšana, alkohola lietošana un neveselīga ēšana dzīves ilgumu var ievērojami samazināt.

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, pētnieki izanalizēja vairāk nekā 300 tūkstošus cilvēku. Īpaši tika ņemts vērā, kādi ir cilvēka gēni un attiecīgo indivīdu vecāku dzīves ilgums.

Tā kā katra cilvēka ģenētiskais materiāls sastāv no daļas tā vecāku ģenētiskās informācijas, ir iespējams aplēst, kāds būs cilvēka dzīves ilgums un, kā, piemēram, alkohols vai smēķēšana iedarbosies uz to.

Eksperti pēc veiktā pētījuma secināja, ka, ja cilvēks dienā izsmēķē cigarešu paciņu, un to dara visu mūžu, viņš savu dzīvi saīsina par septiņiem gadiem. Tomēr tas ir relatīvs slēdziens, jo viss ir atkarīgs no cilvēka ģenētiskā materiāla un vairākiem citiem faktoriem.

Līdzīgi ir arī ar aktīvu prāta nodarbināšanu, kas var cilvēka dzīvi ievērojami pagarināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu