Pie Gīzas piramīdām atrasta ēģiptiešu valdnieces galva

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pie Gīzas piramīdām Ēģiptē arheologi uzgājuši sestās ēģiptiešu dinastijas valdnieces Anhesenpepī II (Ankhesenpepi II) koka statujas galvu.

Kā vēsta ārvalstu mediji, dabiskā izmēra koka galvu atrada franču un šveiciešu arheologu komanda zem zemes netālu no valdnieces tempļa Gīzas nekropolē.

Sestās valdnieku dinastijas ķēniņiene Anhesenpepī II piedzima kā vienkāršās tautas pārstāve, bet tad, viņas māsa Anhesenpepī I apprecēja faraonu Pepī I, un viņiem piedzima dēls Merenrs (Merenre). Savukārt vēlāk jaunākā māsa Anhesenpepī II apprecēja faraonu Pepī I, bet, kad viņš 2350. gadā pirms mūsu ēras gāja bojā, valdniece apprecēja savu māsasdēlu Merenru.

Lai arī fakti liecina, ka Anhesenpepī II nepiedzima aristokrātiskā ģimenē, tomēr viņa ir viena no iedvesmojošākajām valdniecēm Ēģiptes vēsturē.

Pavisam neilgi pirms šī atklājuma, tajā pašā teritorijā arheologi atrada obeliska akmens virsotni, kas bija izgatavots no granīta un, iespējams, bija valdnieces tempļa sastāvdaļa.

«Šī ir ar artefaktiem ļoti bagāta teritorija un, iespējams, ka drīz mēs atklāsim vēl vairākus noslēpumus,» komentēja arheologs Mostafa Vazīrī (Mostafa Waziri).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu