Atklāts potenciāls veids, kā vēža šūnām likt izdarīt «pašnāvību»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV universitātes pētnieki atklājuši, kā teorētiski var izārstēt jebkura veida vēzi, liekot slimajām vēža šūnām izdarīt «pašnāvību».

Kā ziņo zinātniskais izdevums «Eurekalert», atklājuma pamatā ir īpašs RNS molekulu mehānisms, kura rezultātā vēža šūnai var likt izdarīt «pašnāvību». Pētnieki ir pārliecināti, ka šo mehānismu nākotnē varētu veiksmīgi pārvērst par terapiju, kas izārstētu jebkura veida vēzi.

Vēža šūnas nespēj kļūt imūnas pret šo mehānismu, jo RNS novērš to gēnu piekļūšanu vēža šūnām, kuri ir vitāli nepieciešami slimo šūnu izdzīvošanai.

Lasīt sīkāk...

«Tas ir kā izdarīt pašnāvību, sevi nodurot ar nazi, nošaujoties un nolecot no kādas augstceltnes reizē,» piemēru sniedza pētījuma autors Markuss Pēters (Marcus Peter).

Pētnieki apgalvo, ka vēža šūnu nespēja iegūt imunitāti pret šo mehānismu, ir visa pamatā.

«Tas varētu kļūt par gadsimta atklājumu,» piebilda Pēters.

Pēters ar savu komandu šo saistību starp RNS molekulām un vēža šūnām atklāja pēc 8 gadus ilgiem pētījumiem.

«Mēs domājam, ka šis ir veids, kā dzīvības rašanās sākumā daudzšūņi atbrīvojās no vēža šūnām, pirms evolūcijas ceļā tiem izveidojās imūnsistēma,» teica Pēters.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu