Revolucionārs pētījums pierāda, ka evolūcija nekad neapstājas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Starptautiska pētnieku grupa atspēkojusi vispārpieņemto hipotēzi, ka evolūcija apstājas brīdī, kad attiecīgā suga ir maksimāli pielāgojusies videi, proti, sasniegusi savas attīstības zenītu.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature», novērot lielo organismu, to skaitā cilvēku, evolūciju, ir praktiski neiespējami paaudžu lēnās nomaiņas dēļ, tāpēc zinātnieki ķērušies klāt mikroorganismu evolūcijas izpētei, starp kuriem paaudžu nomaiņa notiek krietni ātrāk.

Ilgstošā eksperimenta laikā, kas tika sākts 1988. gadā, pētnieki novēroja zarnu nūjiņas (Escherichia coli), kuras vairojas tik ātri, ka evolucionārās pārmaiņas iespējams novērot jau dažu desmitu gadu laikā.

Lai nonāktu pie šāda atklājuma, pētījuma autors Ričards Lenskī (Richard Lenski) izmantoja 12 mēģenes ar E. coli baktērijām, kurām pievienoja uz glikozes bāzētu pārtikas avotu. Pēc tam baktērijas uz nakti tika atstātas 37 grādu pēc Celsija augstā temperatūrā.

Pētījums: Baktēriju evolūcija pēc 60000 paaudzēm

Baktērijām tika atstāts tikai tik daudz barības vielu, lai tās varētu izdzīvot līdz nākamajam rītam, tā izdarot spiedienu uz vidi un provocējot baktēriju pielāgošanos skarbākiem dzīves apstākļiem.

Nākamajā rītā pētnieks paņēma reproducējošos baktēriju paraugus un ievietoja tos jaunā mēģenē, kurā bija identiski apstākļi un atkārtoja savu eksperimentu. Tādā veidā pētnieks rīkojās vairākus desmitus gadus pēc kārtas, radot pilnīgi jaunu baktēriju populāciju.

Turklāt ik pēc 75 dienām, kuru laikā nomainās aptuveni 500 baktēriju paaudzes, daļa no tām tika sasaldēta, lai vēlāk pētnieki varētu konstatēt evolucionārās izmaiņas tajās.

Rezultātā izrādījās, ka baktēriju šūnas 30 gadu laikā ir kļuvušas ievērojami lielākas. Kā arī aptuveni pēc 2000 baktēriju paaudzēm viena no baktēriju kultūrām attīstīja spēju no glikozes ģenerēt atsevišķu barības avotu.

Lai arī tas ir pārsteidzošs atklājums, tomēr tas ir tieši tas, ko varētu sagaidīt no evolūcijas. Lai arī baktēriju evolūcija šo gadu laikā palēninājās, tomēr tā neapstājās pavisam, kā tika uzskatīts iepriekš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu