Kāpēc caurumi šķiet lielāki, ja tos aiztiek ar mēli nevis pirkstu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāds zinātnieks beidzot «uzlauzis» gadiem ilgi noslēpumainības miglā tīto mīklu, kāpēc caurumi liekas lielāki, ja tos aiztiek ar mēli nevis ar pirkstu.

Kā vēsta izdevums «Discover Magazine», nevienam nav īsti skaidrs, kurš pirmais atklāja šo interesanto fenomenu. Kopš tā laika šī mīkla pamatīgi nodarbinājusi cilvēku prātus, tāpēc šobrīd beidzot varam atviegloti nopūsties, jo mistērijas plīvurs ir kritis.

Veicot veselu sēriju ar eksperimentiem, kas sevī ietvēra fenomena pētniecību ar mēli un kāju, un roku pirkstiem, zinātnieks atklāja, ka noslēpuma pamatā ir attiecīgā locekļa elastīgums. Cilvēka mēle ir ļoti elastīga, tāpēc zināmo caurumu uztver kā lielāku, atšķirībā no pirkstiem.

«Kad mazi caurumi tiek iztaustīti ar mēli, tie šķiet lielāki, nekā tad, ja tas tiek darīts ar pirkstiem. Šī ilūzija līdz šim nav pienācīgi izskaidrota, tāpēc mēs veicām 5 eksperimentus un noskaidrojām, ka cauruma šķietamais izmērs palielinās vai samazinās atkarībā no taustes locekļa elastības,» skaidroja zinātnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu